POIM AP.6 OS 6.4: Anunt pentru companiile care produc sau comercializeaza tehnologii de producere a energiei in cogenerare de inalta eficienta si separat

energie.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, intreprinde demersurile pentru lansarea in a doua consultare publica a proiectului de Ghid al solicitantului aferent Obiectivului specific 6.4 „Cresterea economiilor in consumul de energie primara produsa in sisteme de cogenerare de inalta eficienta”, din cadrul POIM.

In cadrul acestui Obiectiv specific 6.4 vor fi finantate investitii ale intreprinderilor din industrie in realizarea/modernizarea de centrale electrice de cogenerare de inalta eficienta de maximum 8MWe, din biomasa, gaz natural si gaze reziduale, care produc energie pentru consum propriu. Avand in vedere ca finantarea intra sub incidenta prevederilor Regulamentului 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat, modul de calcul al costurilor eligibile se va realiza conform art. 40 din cadrul Regulamentului privind ajutorul de stat, dupa cum urmeaza:

“Costurile eligibile sunt fie costurile suplimentare de investitii pentru echipamentele necesare pentru ca instalatia sa functioneze ca instalatie de cogenerare de inalta eficienta, in comparatie cu instalatiile conventionale de energie electrica sau de energie termica de aceeasi capacitate, fie costurile suplimentare de investitii pentru modernizarea in vederea obtinerii unei eficiente sporite in cazul in care o instalatie existenta atinge deja pragul de inalta eficienta”.

Mai precis, in vederea calcularii costurilor eligibile, este necesar a se stabili scenariul contrafactual (instalatia conventionala). Alegerea instalatiei conventionale (energie electrica sau termica) va depinde de tipul de energie predominanta in proiect. De exemplu: daca instalatia de cogenerare de inalta eficienta este construita pentru producerea energiei electrice in principal, atunci scenariul contrafactual va fi reprezentat de instalatia conventionala de energie electrica, avand aceeasi capacitate ca si instalatia de cogenerare de inalta eficienta. Drept urmare, in acest caz, costurile de investitii suplimentare (costurile eligibile) vor fi obtinute ca diferenta intre costurile de investitii ale proiectului (cogenerare de inalta eficienta pentru producere de electricitate in principal) si costurile de investitie ale scenariului contrafactual (instalatia conventionala de producerea energiei electrice). Acelasi principiu se aplica si pentru producerea de energie termica in principal si electrica in secundar. De asemenea, in calculul capacitatilor sistemelor de cogenerare cu determinarea energiei primare produse, trebuie sa se aiba in vedere limita impusa prin Ghidul solicitantului, respectiv Directiva 2003/87/CE de putere termica nominala totala de maxim 20 MW (combustibili fosili), precum si limita impusa de POIM, respectiv putere electrica nominala de maxim 8MWe.

In vederea elaborarii unor referinte de cost pentru scenariul contrafactual, in functie de tipul de combustibil, tehnologie, putere, etc., necesare in calcularea costurilor eligibile in conformitate cu regulile privind ajutorul de stat, sunt necesare informatiile legate de capacitati de producere energie in sistem de cogenerare de inalta eficienta si producere in instalatii conventionale de energie electrica sau de energie termica.

In acest sens, AM POIM invita companiile care produc sau comercializeaza tehnologii de producere a energiei in cogenerare de inalta eficienta si separat, sa completeze tabelul si sa transmita oferte de pret pana pe 8 septembrie 2016, la adresa: [email protected].

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top