POR 2014-2020: 18,87 milioane de euro disponibili pentru proiecte destinate persoanelor cu dizabilitati, prin doua noi apeluri de proiecte

proiecte-europene.jpg

Proiectele destinate persoanelor cu dizabilitati pot obtine cofinantare din fonduri nerambursabile, prin Programul Operational Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de autoritate de management a programului.

Proiectele se pot depune incepand cu data de 01.07.2017, ora 00.00. Cererile de finantare vor putea fi transmise pana la data de 31.12.2017, ora 24,00, ca urmare a lansarii celor doua noi apeluri de proiecte, cu un buget total de 18,87 milioane euro.

Ambele apeluri privesc acelasi tip de operatiune, P.O.R./8/8.1/8.3/B/1 Grup vulnerabil persoane cu dizabilitati si P.O.R./8/8.1/8.3/B – Grup vulnerabil persoane cu dizabilitati, insa sunt dedicate unor zone diferite, cu bugete distincte. Astfel:

  • Apelul P.O.R./8/8.1/8.3/B/1 Grup vulnerabil persoane cu dizabilitati se adreseaza intregului teritoriu national, mai putin doua regiuni: regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, care se incadreaza la regiuni dezvoltate, si aria eligibila a instrumentului Investitii Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dunarii, care are alocat buget distinct.
    Apelul national are un buget alocat de 16,65 mil euro, din care 14,15 milioane reprezinta alocare FEDR si 2,5 milioane euro contributie nationala (2,17 milioane de la bugetul de stat si 0,33 milioane euro – cofinantarea asigurata de beneficiari).
  • Apelul P.O.R./8/8.1/8.3/B/ITI Grup vulnerabil persoane cu dizabilitati se adreseaza, pentru acelasi tip de proiecte, zonei eligibile ITI Delta Dunarii. Alocarea financiara este de 2,328 milioane euro, din care 1,978 milioane euro, reprezinta cofinantare din FEDR si 0,349 milioane euro – contributia nationala (0,303 milioanr euro de la bugetul de stat si 0,046 milioane euro cofinantare de la beneficiari).

Cele doua apeluri finanteaza proiecte prin care sunt construite locuinte protejate si centre de zi pentru persoanele cu dizabilitati. Este vorba despre persoanele dezinstitutionalizate, care provin din centrele rezidentiale pentru persoane cu dizabilitati de tip vechi, cu capacitate mare si foarte mare, de peste 120 de locuri. Masura va contribui la inlocuirea, treptata, a vechiului sistem, institutionalizat, de protectie sociala, cu unul mai modern si care asigura cresterea nivelului de trai a beneficiarilor de servicii de protectie sociala. Noul sistem favorizeaza crearea cadrului pentru o viata independenta si pentru o mai buna integrare in comunitate a acestor tipuri de beneficiari.

Beneficiarii eligibili sunt directiile generale de asistenta sociala si de protectie a copilului, singure sau in parteneriat cu una sau mai multe dintre urmatoarele: unitati administrativ-teritoriale, organizatii neguvernamentale sau unitati de cult.

Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect porneste de la 513.000 euro (in cazul pachetului minim format din trei obiective de investitii: 2 locuinte si 1 centru de zi) si ajunge la cel mult 923.000 euro, in cazul pachetului de maxim 5 obiective de investitii (cel mult 4 locuinte protejate si un centru de zi).

Depunerea cererilor de finantare se face utilizând sistemul electronic – aplicatia MY SMIS.

Apelurile sunt de tip necompetitiv.

Apelurile se incadreaza in Axa prioritara 8 Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale, Prioritatea de Investitii 8.1, Obiectivul Specific 8.3 Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Ghidurile specifice au fost publicate pe site-ul programului si contin detalii despre specificitatea proiectelor, modalitatea de completare si de depunere a cererii de finantare, conditii de eligibilitate, criterii de evaluare, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, contractare a proiectelor, instructiuni de completare a Cererii de finantare de catre solicitanti. De la publicarea ghidurilor pâna la deschiderea apelului este prevazuta o luna, perioada alocata beneficiarilor pentru a pregati depunerea proiectelor.

Sursa: Inforegio

One Reply to “POR 2014-2020: 18,87 milioane de euro disponibili pentru proiecte destinate persoanelor cu dizabilitati, prin doua noi apeluri de proiecte”

  1. Gabi spune:

    Buna ziua as dori sa stiu daca in prezent sunt proiecte pentru persoanele cu handicap din judetul tulcea mar interesa si in ce domeniu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top