POR: 234 milioane euro pentru microintreprinderi

euro_caramizi.jpg

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lansat primul apel de proiecte pentru microintreprinderi ce vor primi finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020.

Astfel, in perioada 27 iulie 2016 – 27 ianuarie 2017, se pot depune spre finantare proiecte – prin POR 2014-2020, Axa prioritara 2 ”Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii”, Prioritatea de investitie 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – Apelul de proiecte 2.1.A. – Microintreprinderi.

Este primul apel de proiecte destinat mediului privat. Apelul are un buget de 234,12 milioane de euro, bani alocati din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Pentru acest apel de proiecte pot solicita finantare societatile comerciale si cooperative care se incadreaza in categoria microintreprinderilor. Pot primi finantare investitiile sau activitatile care se refera la construirea, modernizarea si extinderea spatiilor de productie sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, la conferinta de lansare a apelului.

Operatorii economici interesati sa obtina finantare in cadrul acestui apel pot consulta ghidul aferent pe site-ul programului: Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor in cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A-Microintreprinderi. Versuiunea finala a ghidului este cea rezultata dupa integrarea numeroaselor observatii si comentarii primite ca urmare a consultarii publice. Ghidul contine informatii despre specificitatea proiectelor, completarea si depunerea cererii de finantare, conditii de eligibilitate, etapele de verificare, evaluare, selectie si contractare a proiectelor.

De asemenea, sunt incluse modele pentru Cererea de finantare si Contractul de finantare. Prevederile Ghidului se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat „Ghidul solicitantului – Conditii generale de accesare a fondurilor in cadrul POR 2014 – 2020”.

Valoarea minima eligibila a unui proiect este 25.000 de euro. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile solicitate trebuie sa respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maxima a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei intreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro, echivalent in lei.

Finantarea nerambursabila solicitata se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibila a proiectului.

Cererile de finantare se depun prin intermediul aplicatiei MySMIS.

Pentru indeplinirea masurilor de informare si publicitate (legate de obligatia de a promova faptul ca proiectele sunt finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin Programul Operational Regional), beneficiarii vor aplica Manualul de identitate vizuala al POR 2014-2020.

Sursa: MDRAP

0 thoughts on “POR: 234 milioane euro pentru microintreprinderi”

  1. Mihai spune:

    De ce au eliminat de la finantare serviciile medicale (mai putin cele din statiunile balneo-climaterice)? Raspunsul este simplu: marile clinici ce au retea nationala nu mai doresc concurenta. In calitate de medic va spun ca aceasta a fost picatura care a umplut paharul pt a ma determina sa parasesc aceasta tara minunata. Este bine ca avem nevoie de frizerii si mai putin de servicii medicale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.