POR: Contract de 4,1 milioane de lei pentru reabilitarea termica a blocurilor din Bacau

Bacau_blocuri.jpg

Bacau_blocuriPrimaria municipiului Bacau a semnat un contract in valoare de 4,1 milioane de lei pentru reabilitarea termica a unor blocuri de locuinte, beneficiind de o finantare din fonduri europene, a declarat primarul Romeo Stavarache.

„Era firesc ca Bacau sa faca primul asemenea pas, dupa ce, in calitate de raportor pe problema Fondului de Coeziune al Camerei Regiunilor din cadrul Uniunii Europene, am propus in 2011 si s-a votat, ulterior, ca reabilitarea termica sa fie inclusa in programele de sustinere financiara europena”, a precizat edilul sef al Bacaului.

Potrivit acestuia, contractul semnat marti impreuna cu directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est, Constantin Apostol, avand o valoare ce se ridica la 4,1 milioane de lei, din care 60% va fi partea nerambursabila, iar 40% cea de cofinantare, prevede „realizarea nu numai a lucrarilor de anvelopare a imobilelor, dar si inlocuirea retelelor de apa, canal, gaz, electricitate, refacerea acoperisurilor si a subsolurilor” la un lot de cinci blocuri vechi de mai bine de 40 de ani.

„Partea de confinantare din resurse locale a fost rezolvata prin obtinerea unui credit de catre municipalitate, prin care se va sustine efortul financiar presupus de scutirea la plata a persoanelor ce au un venit lunar mai mic de 1.600 de lei”, a precizat Romeo Stavarache.

El a adaugat ca in lunile ianuarie-februarie ar urma sa se mai semneze „alte sapte contracte asemanatoare, dintre care, in prezent, cinci se afla in faza de precontractare, iar doua in evaluare”.

Constantin Apostol, directorul general al ADR NE, a precizat ca reabilitarea blocurilor din Bacau cu ajutorul fondurilor europene face parte dintr-un „proiect pilot”, pentru care vor fi alocati in judetele Moldovei aproximativ 30 de milioane de euro.

„Numai ca doar autoritatile din Bacau, unde iata s-a si semnat un prim contract, din Suceava, Iasi si, timid Botosani, au trimis spre evaluare asemenea proiecte. Din Neamt si Vaslui nu avem niciun semnal pe aceasta linie de finantare, municipalitatile din respectivele zone motivand ca nu exista inca resurse de cofinantare locala care ar trebui sa acopere 40 la suta din costuri. Dar pe general, la fel ca si in alte surse de finantare europeana, Regiunea de Dezvoltare Nord Est se situeaza in frunte la nivelul Romaniei”, a afirmat Apostol.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top