Pana la sfarsitul saptamanii vor fi semnate in intreaga tara aproximativ 200 de contracte de finantare in cadrul Axei 1 POSCCE: „Un sistem productiv inovativ si eco-eficient” .
Proiectele semnate in aceste zile au fost depuse incepand cu anul 2011, insa evaluarea tehnico-financiara a fost realizata in luna august a acestui an.
Pentru evaluarea cererilor de finantare mentionate, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia Autoritatii de Management POSCCE un numar de aproximativ 170 de experti din mediul privat.
Evaluarea cererilor de finantare intr-un timp cat mai scurt a permis semnarea contractelor de finantare in aceste zile si, ca urmare, beneficiarii vor primi finantarile alocate si vor putea incepe implementarea proiectelor.
In cadrul Axei 1 „Un sistem productiv inovativ si eco-eficient” POSCCE au fost depuse incepand cu anul 2011 aproximativ 4.000 cereri de finantare pentru care nu a fost facuta evaluarea tehnico-financiara pana la inceputul lunii august a.c. Aceste cereri de finantare au fost depuse in cadrul unor apeluri in valoare de aproape 360 milioane de euro, iar valoarea totala a proiectelor depuse a fost de 1,2 miliarde de euro.
In luna august 2013, expertii din mediul privat au inceput evaluarea tehnico-financiara a aproape 2.000 de cereri de finantare, cele care au fost depuse in cadrul operatiunilor cu cele mai mari alocari financiare. Din acestea, au fost deja evaluate 1.029 de cereri de finantare, circa 940 au fost admise, iar contractele de finantare aferente urmeaza sa fie semnate in luna septembrie. Valoarea cererilor de finantare declarate deja eligibile este de aproximativ 160 milioane de euro. Procesul de evaluare a cererilor de finantare urmeaza sa fie finalizat pana la data de 15 septembrie 2013.
In paralel, pentru a fi finantate toate proiectele depuse in cadrul Axei prioritare 1 POSCCE si care vor primi punctajul minim prevazut in „Ghidul solicitantului” publicat in cazul fiecarui apel in parte, Guvernul Romaniei a decis realocarea de fonduri in valoare de aproximativ 110 milioane de euro de la Axa prioritara 4 „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” POSCCE.
40 de contracte semnate la ADR Sud Muntenia
Ieri au fost semnate aproximativ 40 de contracte de finantare in cadrul POSCCE Axa prioritara 1, la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Valoarea totala a celor 40 de contracte semnate se ridica la aproape 72 milioane de lei.
ADR Vest: 16 contracte in valoare de aproape 6 milioane de lei
In Sala de Consiliu a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) ceremonia de semnare a 16 contracte de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii din cadrul Axei Prioritare 1 „Un sistem de productie inovativ si eco-eficient” a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”(POS CCE). Acestea sunt primele contracte pe care ADR Vest le semneaza in noua sa calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara 1 „Un sistem de productie inovativ si eco-eficient”.
Ceremonia de semnare a celor 16 contracte de finantare a avut loc in prezenta domnului Sorin Maxim – director general al ADR Vest – si a beneficiarilor proiectelor contractate.
Valoarea totala a celor 16 proiecte pentru care s-au semnat contractele de finantare este de 5.928.462,35 milioane euro, dintre care 2.933.178,73 milioane euro (la cursul valutar de 4,4405 RON/Euro) reprezinta finantarea nerambursabila.
ADR Centru: 4 contracte in valoare de peste 8 milioane de lei
La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte prin care circa 8,26 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din judetele Alba, Covasna si Mures.
Firmele care au semnat astazi contractele de finantare a proiectelor de investitii in echipamente si tehnologie isi vor achizitiona echipamente pentru prelucrarea lemnului si realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu masini de fabricat cutii rigide, precum si pentru pliat si lipit cutii, dar si pentru constructia de hale si dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrari mecanice.
Cele patru proiecte contractate azi au valoarea totala cumulata de 8,258,780.27 lei, din care valoarea totala eligibila cumulata este de 6,527,051.63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4,753,377.35 lei.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene