Florin Roman (PNL): Proiecte de peste 700 de milioane de euro sunt blocate din cauza unui Ordin de ministru

florin-roman.jpg

Deputatul liberal Florin Roman, presedinte al Comisiei de Administratie Publica, a sustinut, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, ca proiecte in valoare de peste 700 de milioane de euro, de reabilitare si extindere a sistemelor de apa si apa uzata finantate cu fonduri europene, sunt blocate din cauza unui Ordin al ministrului Transporturilor dat in decembrie anul trecut, solicitand retragerea acestuia.

“La ora actuala, proiectele POIM (Programul Operational Infrastructura Mare – n.r.) de alimentare cu apa si canal pe operatorii de apa, in valoare de 702 milioane de euro, sunt blocate din cauza unui Ordin de ministru. Avem Alba, cu un proiect de 135 de milioane de euro, unul pe Valea Jiului, de 107 milioane de euro, altul la Galati, de 180 de milioane de euro, si Vrancea, cu 280 de milioane de euro. Acesti operatori au accesat fonduri europene pentru apa si canal, iar in decembrie, fostul ministru al Transporturilor (Felix Stroe – n.r.), vine si emite un ordin prin care spune ‘daca pana acum, apa se punea la 1,20 metri (adancime – n.r.), trebuie sa o duci la doi metri si toate conductele de apa le pui intr-o alta tubulatura, un tub de protectie”, a declarat parlamentarul liberal.

Florin Roman a subliniat ca proiectele in cauza, finantate pe fonduri europene, au fost licitate la niste costuri detaliate. “Odata cu intrarea in vigoare a respectivului ordin de ministru, practic toate costurile cu materiale se dubleaza”, a sustinut deputatul PNL. “E absolut halucinant. Nu-mi dau seama daca e vorba de incompetenta sau de ‘manareala’. La ora actuala, toate aceste proiecte, urcate pe SEAP, cu finantare europeana, sunt blocate si apoi ne plangem ca nu atragem fonduri europene. Pai, daca ne tot dam cu stangul in dreptul si ne punem noi alte floricele pe langa ce am licitat, ajungem in aceasta situatie”, a declarat parlamentarul.

Liberalul a spus ca a luat legatura si cu viceprim-ministrul Paul Stanescu, caruia i-a semnalat situatia, si care ar fi promis ca va face o adresa catre ministerul transporturilor pentru a reveni asupra acestui ordin.

“Un ordin de ministru in Romania blocheaza investitii, care ar trebui sa fie in derulare, de 702 milioane de euro pe POIM”, a conchis Florin Roman.

Ordinul de ministru la care Roman face referire, emis in 22 decembrie 2017, se refera la aprobarea Normelor tehnice privind conditiile de proiectare si amplasare a constructiilor, instalatiilor si a mijloacelor de publicitate in zona drumurilor, pe poduri, pasaje, viaducte, in tuneluri rutiere, precum si amenajarea cailor de acces la drumurile publice. Potrivit acestui ordin, “conductele amplasate in ampriza si/sau in zona de siguranta a drumului se vor poza la adancimea de minimum 2 metri sub nivelul amprizei si/sau a zonei de siguranta si vor fi protejate in tuburi de protectie”.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.