Povestea unui „inger” al investitiilor: cum sa te imbogatesti ajutandu-i cu bani pe altii

sergiu-negut-laszlo-raduly-newmoney.jpg

Un procent foarte mic dintr-o afacere pe care o cresti poate sa insemne bani multi. Un procent ceva mai mare dintr-o afacere pe care o cresti ar putea sa insemne bani si mai multi. Acesta este crezul lui Sergiu Negut, un business angel care investeste in afacerile altora si le creste pentru a fi vandute mai departe.

La inceput a fost Unirea. Centrul Medical Unirea. „Doctorul Enayati (Wargha Enayati, fondatorul CMU, n.r.) isi cauta o mana dreapta, un director executiv care sa aiba experienta de business“, isi aminteste Sergiu Negut unul dintre momentele-cheie ale carierei sale. Noul manager urma sa ajute nu doar la dezvoltarea companiei, ci si la construc­­tia unui plan prin care sa fie atrasi investitori care sa contribuie la cresterea acesteia intr-un mod mai agresiv. Negut a fost omul potrivit la momentul potrivit si a reusit ca din aceasta postura sa creasca de 12 ori businessul CMU, rebranduit mai apoi in Regina Maria si vandut intr-un final catre fondul de investitii Mid Europa Partnerts, intr-o tranzactie estimata la peste o suta de milioane de euro.

A fost (re)startul povestii sale de business, Negut continuand dupa iesirea sa din reteaua de sanatate sa investeasca pe cont propriu in companii la a caror crestere participa alaturi de fondatori si board – FruFru, 2Parale (care a devenit mai tarziu 2Performance), Bittnet, Intermedicas, Softelligence si de scurt timp si startup-ul FintechOS. „Cele mai importante contributii in businessurile in care Sergiu Negut intra ca investitor sunt mentoratul acordat antreprenorilor si contactele pe care le are“, spune Dragos Rosca, presedinte Romanian Business Lea­ders si venture capitalist. Dar cum a invatat Negut sa faca afaceri?

In 1995, Sergiu Negut era proas­­pat absolvent al Facultatii de Calculatoare a Institutului Politehnic din Bucuresti, dar incepuse intre timp sa studieze si Relatii Internationale la ASE. A terminat cea de a doua facultate in 1998, devenind apoi comerciant de oteluri. A intrat astfel in interactiune cu o multime de oameni din toata lu­­mea si a inteles repede ca, daca vrea sa se pozi­­tio­­ne­­ze la acelasi nivel cu partenerii occidentali, ar tre­­bui sa ajunga sa studieze la facultati la fel de bu­­ne si sa invete carte din aceleasi surse. „Atunci mi-a intrat in cap sa merg la o scoala pricopsita si sa invat cum se fac afaceri“, marturiseste Negut, convins fiind pe atunci ca nivelul cunostintelor dobandite la ASE nu-i permit sa obtina performante in afaceri.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top