Prea multa filozofie….

Acum este o perioada dificila, de criza, pe care o simtim cu totii, fiecare pe masura si modul lui. Unii dau faliment, altii supravetuiesc. Unii vad, altii mai gandesc, spera. Unii actioneaza, se misca rapid, altii asteapta. Ceea ce pierdem cu adevarat este timpul.

Toate lumea stie despre decalajul nostru fata de „ceilalti”, se spune ca nu vom rezista intro economie globala. A venit momentul mult asteptat – ce facem?

Dau un exemplu clar: Compania Renault ce a facut? A investit in cercetare si proiecte si a castigat. A iesit pe piata interna si externa cu LOGAN o data si a castigat, acum a scos alt model, va castiga la sigur. Ea a fost prima care a inteles ce este de facut si nu a ramas singura, toata industria de masini s-a aruncat pe aceasta directie, fiecare cum a putut. Dar n-au stat, n-au asteptat. Ce noroc ca a venit Renault pe la noi, dar nu vine primavara cu o floare – campul este mare!

Demult am auzit ca baza economiei noastre trebuie cautata la clasa mijlocie, la intreprinzatorii de tip IMM, care produc bunuri si servicii. Tocmai zona asta este prinsa acum in menghina, este sufocata, calcata de toti, de guvern, de bancheri, de piata interna si de cea externa. O companie mare, daca nu plateste contributii este iertata, suventionata pe ascuns. Un IMM, daca intarzie o zi tributul, este amenintata direct, sar toti pe ea.

Se vorbeste de facilitati fiscale pentru cei care angajeaza someri. Care nebun se sinucide ca sa castiga ceva din fiscalitate? IMM-urile se zbat pentru supravieturire, stiti ce seamna asta? Ca uneori nici patronul nu-si permite sa ia salariu, pina nu face rost de banii necesari pentru a mentine firma la „suprafata”. Deschiderea unui loc de munca presupune o investitie, care trebuie sa fie fezabila. Iar orice investitie are o perioada de recuperare, nu vin bani de azi pe maine. In acest fel daca nu ai bani astazi, nu poti sa investesti. Ca sa investesti, trebuie sa sti unde, in ce si cu ce, cind si cum. Putin sunt cei care privesc lucrurile realist.

Revin la „solutia” cu fondurile Structurale. E o „vrajeala” totala, o minciuna nerusinata. Guvernul face ce vrea, spune ca sprijina IMM-urile, de fapt are o singura problema – deficitul bugetar. Vrea banii pentru el, pentru salarii si pensii. Dar nu este in stare sa asigure acesti bani, din cauza ca are niste „bube” care sug cum trebuie si eficient toti banii. De aceea, disperat, matura tot ce se poate, inclusiv fondurile Structurale – cat poate.

Este interesant sa vorbim despre teoriile din economie, sa analizam trecutul si sa prezicem viitorul. Au aparut multe carti pe piata, nume sonore, ideii si teorii, care mai de care. Dar ce sa intelegem din toate astea, cand noi aici avem alte probleme, de-ale noastre, care nu au nici-o legatura cu ceea ce se intampla afara.

Prea multe filozofie…nu credeti?

About Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

2 thoughts on “Prea multa filozofie….”

 1. Cristian PAUN spune:

  Nu ştiu dacă Logan e chiar rezultatul cercetării celor de la Renault având în vedere faptul că include multe piese de la Sandero şi că tehnologia e totuşi de acum 10 ani pe Duster. De aici şi preţul său.

  Nu ştiu dacă e prea multă filozofie după părerea mea. Cred chiar că e prea puţină şi prea puţină de bună calitate care să lămurească ce poate şi ce nu poate face statul în economie. Până la urmă la acest lucru se reduce totul. Noi românii încercăm să ne salvăm preponderent prin stat (sau supra-stat în cazul fondurilor europene) în timp ce alţii încearcă prin piaţa liberă. Nouă ne e teamă de această piaţă liberă ca necuratului de tămâie şi o înfierăm cu spume şi foarte filozofic (să nu uităm declaraţiile politice ale celor care ne guvernează care ne spală creierii şi ne întăresc şi mai mult încrederea că statul chiar poate face ceva).

  Am ajuns un popor care aşteaptă de la tătucul “Stalin” (aka STAT) totul. Şi care mai este şi sufocat de tot felul de impozite şi taxe care îl ţin deoparte de orice iniţiativă.

 2. melaniacoman spune:

  Domnule Demi,

  Iarasi ne aratati adevarul si lumina – ne-a mai ramas painea si circul, precum si – scoasa de la naftalina – antica filozofie greceasca.

  Evident ca numai cu lucruri practice si cam prin forte proprii vom iesi la liman… da’ daca tot avem circul acilea, de ce sa nu ne folosim de el? Mai uita tugulanul de foame si de faptul ca ar putea sa faca ceva cu viata lui.

  Melania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.