Pregatirea lansarii schemelor de finantare pentru clusterele din Romania

cluster-cladire.jpg

In data de 5 iunie 2012, a avut loc la conferinta InfoCluster Day dedicata potentialilor beneficiari ai Operatiunii 1.3.3. “Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturi de furnizori sau clustere”, (denumita prescurtat “Operatiunea Clustere”) din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE).
Conferinta a fost organizata de Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Organismul Intermediar pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (Ol IMM)

Schemele de ajutor financiar adoptate in cadrul acestei operatiuni vizeaza intarirea capacitatii institutionale a clusterelor/lanturilor de valoare existente sau potentiale din Romania, imbunatatirea coerentei proiectelor si a strategiilor lor de dezvoltare, si crearea premiselor pentru ca aceste structuri asociativ-economice sa se dezvolte in cadrul climatului economic national si european.

Obiectivul specific al Operatiunii Clustere consta in sprijinirea integrarii intreprinderilor, in special a IMM-urilor in lanturile de valoare sau clustere, precum si in incurajarea dezvoltarii acestor structuri de afaceri in jurul unor activitati productive si cu caracter inovativ, cu scopul de a produce bunuri cu valoare adaugata cat mai mare, competitive atat pe piata nationala, cat si pe cea internationala.

Operatiunea isi propune acordarea de sprijin financiar pentru implementarea coordonata si coerenta a proiectelor si strategiilor/planurilor de dezvoltare la nivelul clusterelor existente sau potentiale, prin finantarea de proiecte implementate de catre entitatea de management al clusterelor, in beneficiul tuturor membrilor – intreprinderi mici si mijlocii, institute de cercetare, universitati, organizatii neguvernamentaie si autoritati publice locale.

Activitatile ce pot fi finantate in cadrul acestei operatiuni includ activitati de animare a clusterelor (marketing, atragerea de noi membri, promovarea clusterului), dar si activitati de cercetare – dezvoltare – inovare si inchirierea de personal de inalta calificare.

Operatiunea are alocat un buget estimativ de 20 milioane Euro, iar valoarea maxima a finantarii nerabursabile este de 200.000 Euro pentru proiectele elaborate de catre clustere emergente si de 1.200.000 Euro pentru proiecte elaborate de clusterele inovative.

In cadrul conferintei InfoClusterDay au fost prezentate schemele de ajutor de stat ce stau la baza acordarii finantarilor in cadrul acestei operatiuni, detalii legate de eligibilitatea beneficiarilor, a proiectelor, a activitatilor si a cheltuielilor, conforme prevederilor din Ghidul solicitantului, aflat in faza finala de consultare publica si aprobare.

La conferinta au participat reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ai Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), ai Organismului Intermediar pentru intreprinderi Mici si Mijlocii – administrator al schemelor de finantare si ai firmei de consultanta GEA Strategy & Consulting S.A. care acorda asistenta tehnica pentru elaborarea documentelor de programare aferente Operatiunii 1.3.3.

Mai multe detalii despre acest eveniment sau cu privire la Operatiunea Clustere puteti afla de la serviciul de help-desk dedicat acestei operatiuni la adresa de e-mail [email protected], sau accesand sectiunea speciala de website http://oiimm.mimmcma.ro/category/oiimm/operatiunea-clustere.

Sursa: Organismul Intermediar pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (Ol IMM)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.