390 de milioane de euro solicitate prin proiecte pentru finantarea turismului rural

turism21.jpg

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 2.006 solicitari de finantare pentru investitii in activitati turistice prin Masura 313 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate prin aceste proiecte, depuse la Oficiile Judetene ale APDRP in perioada 17 aprilie – 16 mai 2012, este de 285.648.046 de euro.
Asadar, solicitarile de fonduri au depasit suma disponibila pentru aceasta sesiune de finantare, respectiv 186,5 milioane de euro.

Prin proiectele depuse pentru aceasta masura se propune finantarea in principal a investitiilor in infrastructurile de primire turistica (1.317 proiecte), dar si a celei de agrement (528 de proiecte), precum si in centrele de informare si amenajarea de marcaje turistice (161 de proiecte).

Cele mai multe cereri de finantare conforme au fost depuse de solicitantii de fonduri nerambursabile din Regiunea 6 Nord-Vest.
Astfel, acestia au depus 468 de proiecte in valoare totala de aproximativ 80 de milioane de euro.
Regiunea 7 Centru urmeaza cu 456 de proiecte conforme depuse, in valoare totala de 99 de milioane de euro.
Pe locul trei, cu 361 de proiecte conforme depuse, cumulând 67 de milioane de euro, se afla Regiunea 1 Nord-Est.

In aceasta sesiune de depunere au fost aduse modificari importante privind investitiile generatoare de profit, printre care cea mai importanta este cresterea procentului finantarii cu fonduri nerambursabile.
De exemplu, in cazul pensiunilor agroturistice, procentul nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar in urma modificarilor aduse, acesta creste la 85%. De asemenea, plafonul maxim al finantarii  a fost majorat de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect.

Totodata, proiectele de investitii ce vizeaza activitatile recreationale beneficiaza acum de un procent nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85% (de la 50% valoarea anterioara). In acest caz, plafonul maxim al finantarii este de 200.000 de euro.

In privinta cheltuielilor de promovare aferente dezvoltarii si marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie sa se incadreze acum in limita a 10.000 de euro.
Pentru acelasi tip de investitii, pentru crearea de site-uri web, costurile eligibile trebuie sa se incadreze in limita a 5.500 de euro.

In cazul proiectelor de investitii in agroturism, a fost eliminata restrictia privind obligativitatea ca solicitantul sa nu fi beneficiat de finantare nerambursabila pentru investitii prin Masurile Axei I a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.