Premierul Orban, despre ajutoarele pentru IMM, PFA, ONG: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”

ludovic-orban.jpg

Cele 3 măsuri de sprijin în valoare totală de 1 miliard de euro urmează să fie deschise eșalonat pentru aplicații, începând cu măsura 1 – microgranturi de 2000 de euro, a declarat, joi seara, în ședința de guvern, secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu. Între timp, în Parlament, modificările la grila de punctaj de la măsura 3 din OUG 130/2020 bat pasul pe loc.

„S-a făcut preînregistrarea, după ce se adoptă modificările la Ordonanța 130 astăzi, eu zic că în câteva zile dăm drumul la grantul 1 și 2. Dăm eșalonat tocmai ca să nu aglomerăm aplicația, la două zile diferență”, a spus ea.

Premierul Ludovic Orban a cerut deschiderea sesiunilor până cel târziu la 1 octombrie: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”.

„Cu siguranță. Cred că o să ajungă în Monitorul Oficial mâine (probabil se referă la procedura pentru măsura 1 n.r.), deci de luni (28 septembrie nr.)…”, a răspus secretarul de stat Daniela Nicolescu.

Totuși, modificările de OUG 130/2020, care se referă la adăugarea de noi domenii de finanțare și inversarea unor indicatori privind rata internă de rentabilitate a proiectelor pentru măsura 3 (investiții), la în grila de punctaj, figura pe ordinea de zi publică a ședinței de guvern de joi ca fiind în primă lectură. Aceasta ar fi însemnat că proiectul de ordonanță de urgență nu urma să fie aprobat în ședința de guvern de joi, 24 septmebrie, ci într-o ședință ulterioară. De altfel, consultarea publică de la Ministerul Fondurilor Europene pentru aceste modificări se încheie abia sâmbătă, 26 septembrie. Și în comunicarea ulterioară, Guvernul a precizat că proiectul de OUG de modificare a OUG 130/2020 a rămas în analiză.

Ministerul Economiei a publicat joi o nouă formă a procedurii pentru măsura1 – microgranturi de 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale individuale. Această procedură va fi probabil publicată vineri în Monitorul Oficial, prin ordin de ministru.

Reamintim că înscrierea la ajutoarele de 2.000 – 200.000 de euro se face în 2 etape pentru fiecare din cele 3 măsuri de sprijin: în prima etapă, care a început, utilizatorii creează profiluri cu parolă, iar în etapa a doua, care urmează să fie lansată, se cer efectiv banii de la stat… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.