Presedintele a promulgat legea prin care BEI finanteaza Romania cu un miliard de euro

grecia-criza-economica-shutterstock.jpg

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea pentru aprobarea Contractului cadru de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), prin care tara noastra primeste finantare de un miliard euro, suma care va fi folosita pentru proiecte de transport.

Contractul cadru a fost semnat la Luxemburg de ministrul Finantelor, in iulie 2017, iar banii imprumutati Romaniei de catre BEI vor fi utilizati pentru acoperirea contributiei la bugetul de stat in vederea cofinantarii unor proiecte de infrastructura de transport, din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020. Contractul urmeaza sa fie implementat de catre Ministerul Transporturilor condus de Lucian sova.

Potrivit unui anunt al Guvernului facut anul trecut, imprumutul este acordat de BEI pe o perioada de pana la 25 de ani, iar perioada de gratie va fi de pana la 7 ani,s i va fi disponibilizat in maximum 20 de transe pana la data de 31 decembrie 2024.

“Suma va fi utilizata pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale, in vederea realizarii unor obiective de investitii cuprinse in Axele prioritare 1 si 2 din POIM 2014 – 2020, respectiv proiecte pentru cresterea mobilitatii si dezvoltarea transportului rutier, feroviar si naval si a mijloacelor de transport subteran, eliminarea blocajelor din reteaua infrastructurii de transport, cresterea zonelor de acces cu conectivitate redusa, reducerea impactului transportului asupra mediului”, explica Executivul in urma cu un an, intr-un comunicat de presa.

Alte decrete semnate marti de seful statului, Klaus Iohannis, sunt: “decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 87/2017 pentru completarea art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local; decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2017 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale; decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 2/2018 pentru prorogarea unor termene prevazute in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului de extradare intre Romania si Republica Argentina, semnat la New York, la 22 septembrie 2017”, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.