Presedintele CJ Suceava: Ghidurile pentru depunerea de proiecte europene descurajeaza absorbtia fondurilor

Gheorghe-Flutur.jpg

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, considera ca absorbtia fondurilor europene este descurajata de modul in care sunt formulate ghidurile pentru depunerea de proiecte. Gheorghe Flutur a declarat ca acest lucru poate sa duca la necheltuirea fondurilor de la Uniunea Europeana, subliniind faptul ca pentru anii viitori, gradul de absorbtie ar trebui sa fie de aproape 700 de milioane de euro in fiecare luna.

Seful administratiei judetene a subliniat ca unele dintre prevederile din ghidurile pentru depunerea de proiecte sunt absurde. El a dat ca exemplu proiectele pentru drumuri, aratand ca in ghidul solicitantului se precizeaza ca in cazul in care trebuie modernizat un pod, iar un pilon se afla in albie, acesta este al celor de la Apele Romane. Flutur a spus ca tot in ghid se precizeaza ca pentru a primi finantare pilonul ar trebui sa fie al Consiliului Judetean. „Am mai avut mai multe proiecte de drumuri pe Programul Operational Regional, dar nu a existat aceasta problema. Consider ca ar trebui schimbata fie legislatia actuala, fie ghidul solicitantului, pentru ca altfel riscam ca orice proiect de modernizare a drumurilor europene sa fie impiedicat”, a declarat presedintele CJ Suceava, el atragand atentia ca daca nu vor fi simplificate ghidurile solicitantului fondurile europene alocate Romaniei risca sa fie necheltuite.

Gheorghe Flutur considera ca in actuala forma, ghidurile de finantare ii descurajeaza pe cei care vor sa implementeze proiecte cu fonduri europene, inclusiv pe cei din mediul privat.

Flutur a spus ca in fiecare an Romania ar trebui sa cheltuiasca aproximativ sapte miliarde de euro, precizand ca rata absorbtiei va fi una foarte mica in situatia in care nu va exista un comandament special care sa se ocupe direct de aceasta problema. El a mai spus ca absorbtia fondurilor europene ar trebui sa fie o prioritate de grad zero in Romania.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.