Gabriela Firea: Avem proiecte care s-ar putea califica pentru finantare din fonduri europene

gabriela-firea.jpg

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat dupa o intalnire cu comisarul european pentru Politici regionale, Corina Cretu, cateva proiecte care, dupa dezbaterea si promovarea in Consiliul General a planului de mobilitate Bucuresti-Ilfov, s-ar putea califica pentru finantare cu fonduri europene – infiintarea unei retele utilitare pentru biciclete, pasajele denivelate “Petricani” si “Andronache” si Prelungirea Ghencea – Domnesti.

“Avem cateva proiecte care s-ar putea califica pentru finantare cu fonduri europene, din care enumar: infiintarea retelei utilitare pentru biciclete — piste de biciclete si locuri de parcare, 250 de kilometri. Avem deja licitatie si studiul de fezabilitate. Valoarea estimata ar fi de 50 de milioane de euro. As adauga pasajul denivelat “Petricani”. Exista un studiu de fezabilitate, acesta va fi reactualizat, iar valoare estimata ar fi de 25 de milioane de euro. Pasajul denivelat “Andronache” — exista un studiu de fezabilitate pe care il vom reactualiza, iar valoarea estimata ar fi de 25 de milioane de euro. De asemenea, o zona foarte aglomerata a Capitalei, cetatenii au foarte mare dreptate sa fie nemultumiti, pentru ca lucrarile treneaza, ma refer la Prelungirea Ghencea — Domnesti. Exista licitatie pentru studiul de fezabilitate si valoarea estimata ar fi de 35 de milioane de euro”, a precizat Firea.

Edilul-sef a mai anuntat deblocarea a trei mari proiecte care sunt deja incepute.

Chiar ieri a fost depusa la Autoritatea de Management POIM prima cerere de rambursare in valoare de 1,3 milioane de euro pe contractul de finantare ‘Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita’. Chiar astazi am semnat actul aditional de finantare pentru contractul de lucrari 2, pe scurt CL2, din cadrul proiectului ‘Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita’. Ordinul de reluare a lucrarilor va fi emis luni dimineata, pentru ca lucrarile vor continua deoarece ele au fost blocate 400 de zile”, a explicat Firea.

Potrivit primarului general, va fi reluat proiectul privind reabilitarea sistemului de canalizare din lacurile Titan, Tineretului si Carol, reabilitarea/inlocuirea retelelor de canalizare si realizare a drenurilor secundare in zonele Cotroceni, Regina Maria si Tineretului si atribuirea contractului pentru construirea incineratorului de namol.

In ceea ce priveste necesitatea modernizarii si redimensionarii retelei de termoficare a Capitalei, Gabriela Firea a spus ca si acest proiect l-a gasit blocat.

“Asa cum stiti, am fost si noi inclusi in acordul de parteneriat, suntem eligibili sa obtinem suma de 187 de milioane de euro, dar pentru acest deziderat era nevoie sa depasim cateva etape. si acest proiect l-am gasit blocat si dorim sa obtinem o deblocare prin activitatea grupului de lucru din cadrul PMB. Primul obiectiv a fost acela de a realiza strategia energiei termice a Capitalei, acest document este finalizat, l-am lansat deja in dezbatere publica si in foarte scurt timp va fi supus aprobarii Consiliului General. De asemenea, studiul de fezabilitate este aproape de finalizare, astfel incat pe parcursul acestui an vom fi in masura sa depunem si cererea de finantare”, a spus Firea.

Cat priveste managementul deseurilor, edilul-sef a spus ca in cadrul aceleiasi axe prioritare POIM, Primaria Capitalei a demarat si proiectul “Instalatie de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor municipale”, asa-numitul incinerator, in valoare de 250 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro finantare nerambursabila.

“In acest moment avem un dialog atat cu Ministerul Mediului, cat si cu Ministerul Dezvoltarii si asteptam o decizie in acest sens din partea Guvernului. Bineinteles ca noi ne-am dori ca aceasta corespondenta sa nu se intample pe o perioada foarte lunga de timp si sa obtinem finantarea“, a precizat Firea.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.