Prima Casa va continua si in 2013. Programul va avea garantii suplimentare

Statul va aloca si anul viitor un plafon de garantii pentru acordarea a aproximativ 5.000 de imprumuturi „Prima Casa„, in conditiile in care doar programul guvernamental a reusit in ultimii ani sa stimuleze creditarea ipotecara.

Dupa succesul inregistrat in ultimii ani de programul guvernamental „Prima Casa”, prin care statul acorda garantii de 50% din valoarea imprumuturilor acordate de banci pentru achizitionarea unei locuinte, Guvernul pregateste lansarea celei de-a cincea etape. Mai exact, programul va continua si in 2013 cu garantii suplimentare de 200 de milioane de euro, suficiente pentru aproximativ alte 5.000 de credite, se arata intr-un proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
 
Fondurile suplimentate ar trebui sa ajunga cel putin pana la jumatatea anului viitor, iar bancile care nu utilizeaza pana la sfarsitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi si in 2013.   
 
Daca hotararea va fi aprobata, bancile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare, „evitandu-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare-cumparare„, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
 
Cerere in crestere la sfarsit de an
 
Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice in cadrul BRD, sustine ca in sucursalele bancii se vede o cerere in crestere pe acest final de an pentru creditele „Prima Casa”, probabil si din cauza incertitudinii in privinta continuarii programului in 2013.
 
Continuarea programului «Prima Casa» si in anul 2013 ar reusi sa mai anime putin o piata imobiliara care incepand din anul 2009 a beneficiat de tranzactii datorate in masura destul de mare acestui program„, a declarat Jantea, potrivit „Ziarului Financiar”.
 
Soldul creditelor ipotecare a crescut in criza, in buna masura, datorita imprumuturilor acordate prin programul guvernamental „Prima Casa”. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, creditele pentru locuinte au urcat cu 6,21% in primele 10 luni, pana a echivalentul a 8,2 miliarde de euro, in conditiile in care componenta in euro a inregistrat un avans de 7,7%, pana la 6,86 miliarde de euro.   
 
De la lansarea programului, in iulie 2009, bancile au acordat peste 74.000 de credite „Prima Casa”, valoarea lor depasind 2,9 miliarde de euro. in primele 10 luni ale acestui an, numarul de garantii acordate de stat in programul „Prima Casa” s-a ridicat la peste 22.000, garantiile depasind 415 milioane de euro. Aproximativ 85% dintre cei care contracteaza un imprumut „Prima Casa” au sub 35 de ani, iar valoarea finantarii este de aproximativ 40.000 de euro.

In cea de-a patra etapa a programului guvernamental, derulata in acest an, s-au inscris 16 banci: BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit tiriac Bank, Credit Agricole (fosta Emporiki Bank), Leumi Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost, Alpha Bank, Millennium Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca si RIB. Primele noua enumerate au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane de euro stabilit in vara acestui an. Aceste sume pot fi utilizate numai pana la la finele acestui an, in conformitate cu legislatia actuala. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru acest an va fi publicata pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice pana la 15 ianuarie 2013.
 
Chiar daca inca de la debutul programului a existat posibilitatea finantarii atat in lei, cat si in euro, bancile au mizat pe ofertele in valuta datorita cererii mai mari determinate de avantajul costului mai mic pe aceasta componenta. Treptat insa, avand in vedere riscul valutar pe care il presupune creditarea in euro, bancile au lansat si oferte in lei in cadrul programului. BCR a dat drumul in februarie la creditele „Prima Casa 4” in lei, iar din toamna a hotarat sa acorde imprumuturi ipotecare numai in moneda nationala, inclusiv prin programul sustinut de stat. Si BRD a introdus recent o varianta de credite „Prima Casa” in lei.
 
Avantajele programului
 
Statul garanteaza in proportie de 50% creditul contractat de client prin programul „Prima Casa”.

Imprumutul poate fi contractat si de proprietarii de locuinte cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati.
Avansul minim este de 5% din valoarea locuintei, in conditiile in care, in cazul unui imprumut clasic, avansul minim ajunge si la 25%.

Dobanda la „Prima Casa“ este de maximum 4 puncte procentuale plus EURIBOR la trei luni pentru creditele in euro, respectiv 2,5 puncte procentuale plus ROBOR la trei luni pentru cele in lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top