Prima Masina: Intr-un an si jumatate de program s-au dat 60 de credite

masina-electrica.jpg

Programul Prima Masina, lansat in toamna anului 2014, s-a dovedit un adevarat esec, fiind acordate foarte putine astfel de credite, desi teoretic programul functioneaza de un an si jumatate.  

Potrivit unor surse bancare, de la inceputul programului si pana in prezent au fost acordate circa 60 de credite Prima Masina in toata piata. Nevoia de a face investitii in sistemele IT si procedurile complicate au determinat bancile sa nu mizeze prea mult pe acest credit si, prin urmare, nici sa il promoveze catre clienti.

Motive pentru care Prima Masina nu a functionat
•    romanii nu vor sa dea avans la o masina, prefera sa puna banii jos dupa ce isi iau un credit de nevoi personale
•   romanii care isi cumpara o masina sub 50.000 lei + TVA nu vor sa plateasca Casco, iar la Prima Masina esti obligat
•    diferentele intre dobanzi la Prima Masina si creditele de nevoi personale sunt prea mici
•    produsul Prima Masina nu a fost promovat suficient de catre banci
•    procedurile pentru banci, cat si pentru clienti, sunt prea complicate

Diferentele intre Prima Masina si Prima Casa

“Prima Casa a functionat bine pentru ca era vorba in primul rand de o diferenta semnificativa la avans, conteaza acea diferenta intre 15% si 5%. In plus, si dobanzile au fost considerabil mai mici intre creditul ipotecar standard, care era pe la 6%, si Prima Casa la 4%”, a declarat Gabriel Cretu, managing partner Adwisers, care a precizat ca de la inceputul programului Prima Masina nu a dat niciun astfel de credit.

Acum, insa, bancile pun din nou pe masa o noua forma a programului Prima Masina, cea in care statul a introdus si posibilitatea ca tichetele Rabla emise sa reprezinte avansul la acest program, sperand astfel sa resusciteze programului.

Dealerii sunt nemultumiti de programul Prima Masina

Dealerii auto s-au declarat si ei nemultumiti de felul in care statul a implementat acest program, procedurile fiind prea costisitoare raportat la nevoia de a cumpara o masina.

“Am dat anul trecut un sigur credit Prima Masina si de atunci nimic. Clientul nu vrea sa astepte 2 luni dupa aprobarea de la Fondul de Garantare, prefera sa ia un credit de nevoi personale si sa aiba masina pe loc. Oricum, prin acest program reducerea din dobanda nu ar fi prea mare, probabil de 300-400 euro. Multi prefera sa foloseasca tichetele Rabla si sa astepte doar 1-2 zile pentru aprobare, nu doua luni la Prima Masina”, a explicat un dealer auto din Bucuresti.

Sursa: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.