Primarii din judetul Iasi, date in judecata din cauza restantelor la lucrari

avocat1.jpg

avocatMai multe primarii din judetul Iasi au probleme in a-si achita cofinantarile pentru anumite proiecte. Din aceasta cauza, firmele cu care au lucrat de-a lungul timpului le-au actionat in judecata pentru ca facturile sa nu se prescrie. Numai Primaria din comuna Dumesti are de achitat catre Geprocon, firma omului de afaceri Giani Canski aproximativ 21 de miliarde lei vechi.

Acum aproape doi ani, Primaria Dumesti a inceput un proiect ce viza lucrari de apa-canalizare, proiect in valoare de aproximativ 17 milioane de lei. O parte din lucrari au fost achitate din fonduri de la Ministerul Mediului, dar Primaria nu a mai putut plati partea de cofinantare. Pe 1 februarie, societatea Geprocon, patronata de unul dintre oamenii de afaceri influenti din Iasi a actionat in judecata Primaria din Dumesti, obiectul dosarului fiind “ordonanta de plata”.

Noi am demarat acum doi ani un proiect pentru apa-canalizare cu Geprocon, iar valoarea totala este de 165 de miliarde lei vechi. Motivul pentru care cei de la Geprocon ne dau acum in judecata este ca Primaria trebuia sa plateasca 15% din cofinantare, dar nu am avut banii acestia pana acum“, a declarat Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumesti. Acesta a continuat, spunand ca a fost platita pana acum o parte din cofinantare, dar ca nu exista bani momentan pentru achitarea integrala a cofinantarii.

Din ce aproximativ 24 de miliarde de lei, cat inseamna cofinantarea, am platit pana acum doar vreo trei miliarde. Proiectul este insa finalizat deja“, a mai spus Mihai Sabaiduc. Intrebat fiind de situatia din comuna Dumesti, Giani Canski, patronul Geprocon a spus ca exista mai multe cazuri in judet in care primariile nu au bani sa achite cofinantarile.

Mai multe comune din judet nu au bani de cofinantari. Avem de luat bani inca de acum trei ani de zile. Pentru a nu se prescrie facturile, trebuie sa actionam in judecata primariile. Altfel, pierdem acesti bani. In lista Primariilor care mai au de dat bani se inscriu si Probota, Dumesti, Motca, Rediu. S-au facut proiecte sustinute de Ministerul Mediului, iar Primariile trebuie sa plateasca intre 5 si 25% din valoarea proiectelor, in functie de cat a calculate fiecare“, a mentionat Giani Canski. Primul termen in cazul stabilirii modului in care Primaria Dumesti va plati cofinantarea catre societatea Geprocon a fost stabilit de instanta pentru data de 28 februarie.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.