O firma ieseana si-a castigat banii UE in instanta

avocat1.jpg

avocatSocietatea Augustus SRL a fost pusa de reprezentantii Agentiei de Plati sa returneze jumatate din fondurile primite in urma unui proiect UE. Insa Inalta Curte de Casatie a dat saptamana trecuta castigat de cauza firmei de procesare a fructelor.

Familia Popa a scapat de plata a jumatate din valoarea unui proiect cu fonduri UE de 1,3 milioane de euro. Magistratii de la Inalta Curte de Casatie au dat castig de cauza firmei patronata de familia omului de afaceri Maricel Popa in procesului cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Banii au fost accesati in 2003

Un control al reprezentantilor APDRP a dat peste cap in 2009 activitatea unei firme iesene care s-a bucurat fonduri europene. Augustus SRL, controlata de familia Popa a fost printre primele societati care au beneficiat de bani europeni in judet. In 2003, firma punea pe picioare un proiect in valoare de aproximativ 1,32 milioane de euro, proiect ce viza modernizarea unui depozit frigorific pentru congelarea si ambalarea legumelor si fructelor. Pe atunci, societatea se afla in mainile lui Gabriel Manolache, actionarul majoritar, insa in timp, firma a trecut in posesia familiei Popa.

Recent, omul de afaceri iesean, totodata patron al Omega Tehnoton a castigat procesul cu APDRP. De ce proces? Pentru ca in 2009, reprezentantii institutiei publice au efectuat un control privind mersul lucrurilor in cazul proiectului pe bani europeni si au decis ca exista mai multe nereguli, asa ca au actionat in instanta Augustus SRL, cerandu-le sa returneze fondurile primite. “Din cauza unui control inopinat efectuat de persoane cu rea vointa am avut probleme inca de acum patru ani. Este vorba de un proiect de 1,3 milioane de euro. Din acesti bani, 22 de miliarde de lei vechi trebuiau sa ajunga la APDRP. Firma a asigurat 50% din valoarea proiectului, iar cealalta jumatate a fost din partea APDRP. In 2007 au fost probleme in privinta recoltarii de fructe, asa ca nu ne-am putut incadra in parametrii ceruti“, ne-a spus Maricel Popa.

Pe 1 iunie 2012 firma August SRL a intrat in insolventa. De asemenea, pe parcursul anului trecut Fisc a incercat sa vanda fara succes o proprietate imobiliara compusa din cladire hala productie, impreuna cu o suprafata de teren de 4393 de metri patrati apartinand societatii iesene.

“Au invocat motive puerile”

Printre motivele pe care le-au invocat inspectorii APDRP si pentru care ar fi trebuit sa dam bani din fonduri europene inapoi s-au numarat lucruri precum faptul ca in timpul controlului nu au gasit mobila in doua birou. De fapt, mobila era mutata intr-o camera alaturata, intrucat se varuia in cele doua incaperi. Mai apoi, au spus ca n-am indeplinit norma de 65.000 de kilograme de fructe in 2007 si ca am a avut o norma de 20.000 de kilograme de fructe. Nu au tinut cont insa de faptul ca vara respectiva a fost una dezastruoasa si ca au fost multe inundatii. Au invocat motive puerile. Probabil cineva era interesat de cladire. Firma este in insolventa acum tot din cauza lor. Daca nu intram in reorganizare, atunci ar fi vandut cladirea. Au fost si cateva licitatii, dar cineva a asteptat sa scada pretul, ceea ce nu s-a intamplat“, a mai spus Popa.

Seful APDRP spune ca nu stie prea multe despre acest caz. “Stiu ca a fost vorba de un proces, dar eu nu eram director pe vremea aceea. Daca a castigat Augustus SRL, atunci a castigat, ca asta a fost sentinta data de judecator. Eu nu stiu sa va spun mai multe, ca nu sunt in Iasi momentan si nu am dosarul in apropiere“, a declarat Anghel Ficu, director APDRP.

Ultimile date disponibile pe site-ul ANAF arata ca societatea ieseana Augustus SRL avea la sfarsitul anului 2011 datorii de aproximativ 3,8 milioane de lei. Cu toate acestea, patronul firmei se arata increzator in ceea ce priveste viitorul acestei afaceri si spune ca cei de la APDRP vor plati. “Pana la sfarsitul anului sper sa iesim din insolventa si sa producem din nou. Cei la APDRP trebuie sa plateasca. Cel mai probabil ii vom da in judecata“, a mai spus Maricel Popa.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.