Primariile pot cadastra gratuit terenurile agricole

agricultura-asociere.jpg

Guvernul Romaniei a aprobat la finalul lunii iunie o ordonanta de urgenta care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinta venita din partea mai multor fermieri. Actul normativ prevede ca sumele aferente cadastrarii proprietatilor situate in extravilan vor fi achitate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), insa primariile care nu au imobile in extravilan, pot beneficia de realizarea gratuita a cadastrului si pentru proprietatile din intravilan.

Conducerea ANCPI a stabilit sumele care pot fi platite primariilor in 2016 din veniturile proprii ale institutiei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritoriala va putea primi pana la 135.000 lei. Bugetul alocat de agentie in acest an este de 90,7 mil. euro.

Guvernul a motivat aprobarea ordonantei de urgenta prin importanta pe care o are cadastrarea pentru fermieri in accesarea fondurilor europene pe exercitiul financiar 2015-2020 si in obtinerea subventiilor, care vor fi acordate doar pe baza identificarii cadastrale a terenurilor.

Cum se procedeaza

ANCPI a lansat ghidul primarului pentru inscrierea imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, care descrie etapele pe care primariile trebuie sa le parcurga pentru a obtine finantare. Conform ghidului, ANCPI va vira banii in conturile primariilor dupa receptia lucrarii si deschiderea cartilor funciare la finalizarea lucrarilor (intabularea imobilelor). Documentul poate fi consultat aici.

De asemenea, ANCPI va pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru o aplicatie informatica gratuita cu ajutorul careia vor fi create documentele necesare pentru inscrierea imobilelor in sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara.

Accelerarea cadastrarii

Ordonanta permite primariilor care au derulat deja lucrari de cadastrare din fonduri proprii sa poata primi cofinantare din partea ANCPI ulterior finalizarii inregistrarii la nivel de sector cadastral si nu doar dupa incheierea procesului pe intregul teritoriu administrativ. Guvernul se asteapta ca aceasta masura sa accelereze ritmul de desfasurare a lucrarilor de intabulare. Initiativa legislativa apartine ANCPI, institutie care coordoneaza Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), ce vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023.

Demarat la finalul anului trecut, PNCCF a condus pana acum la finalizarea lucrarilor de inregistrare sistematica in 18 unitati administrativ teritoriale, ceea ce reprezinta circa 175.000 de imobile. Acestea au ridicat numarul imobilelor cadastrate la circa 8,9 milioane din care 2,1 milioane de apartamente, 3,71 milioane de constructii (11.528 de constructii neterminate, 106.379 de constructii administrative si social-culturale, 1,35 milioane de constructii anexa, 1,89 milioane de constructii de locuinte, 340.303 constructii industriale si edilitare) si 2,93 milioane de terenuri.

Valoarea programului PNCCF este de 1,2 mld. euro, din care 900 mil. euro reprezinta fondurile ANCPI obtinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312 mil. euro reprezinta fonduri europene nerambursabile, care o sa inceapa a fi atrase din 2017. Anul trecut, ANCPI a incasat venituri de circa 100 mil. euro.

Sursa: Capital

One thought on “Primariile pot cadastra gratuit terenurile agricole”

  1. Iulia Achiritoaei spune:

    FOARTE TARE INITIATIVA ! FELICITARI GUVERNULUI CIOLOS !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.