Primariile pot primi finantare pentru lucrari de cadastru

Casa-Bani1.jpg

Primariile din judet pot accesa fonduri pentru lucrari de inregistrare sistematica la nivel de sectoare cadastrale.
Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) a anuntat ca o unitatea administrativ-teritoriala (UAT) poate atrage o finantare de pana la 150.000 lei, iar, spre diferenta de anii trecuti, buge­tele vor fi multinuale.

Astfel, primariile nu vor mai pierde banii daca nu finalizeaza lucrarile pana la sfarsitul anului. Finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica la nivel de sectoare cadastrale se realizeaza in baza unui contract de finantare incheiat de OCPI cu fiecare primarie care solicita acest lucru.
Potrivit OCPI, pe site-ul autoritatii centrale (ancpi.ro) a fost publicat si un ghid cu toate informatiile de care au nevoie primarii pentru a incepe lucrarile.

„Dupa semnarea contractelor de finantare, UAT-urile vor incheia contracte de achizitie a serviciilor de inregistrare sistema­tica. Procedura de achizitie a serviciilor de inregistrare sistematica va fi derulata de UAT-uri, iar transferul fondurilor catre primarii va fi efectuat dupa deschiderea cartilor funciare aferente imobilelor recep­tionate“, se arata in comunicatul OCPI.

In prezent, lucrari de inregistrare sistematica sunt in derulare in co­munele Letcani, Dumesti, Movi­leni (toate trei la nivel de UAT), Ipatele, Mironeasa si Scanteia (toate trei la nivel de sector cadastral).

Conform unui program derulat la nivel national, scopul este ca, pana in 2023, sa fie intregistrate gratuit toate imobilele (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Valoarea programului, demarat in 2015, ajunge la aproape 5,5 milioane lei, cea mai mare parte a sumei (4 milioane lei) fiind suportata din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale de Cadastru.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.