Primele estimari de fonduri pentru Programele Operationale din perioada 2014-2020

Ponta_Teodorovici_sedinta.jpg

Prezenti la sedinta Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020, premierul Victor Ponta si ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au facut cateva precizari privind progresele facute de Romania in pregatirea viitoarelor Programe Operationale.

“Programele operationale care  sunt cele vor defini mult mai exact ceea ce dorim sa finantam, urmatorul cadru financiar, vor fi facute publice la finalul acestei luni, puse pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene si nu numai, astfel incat toti cei interesati sa isi poata aduce contributia la definitivarea acestor documente foarte importante. De asemenea, programele operationale vor fi trimise Comisiei Europene la finalul lunii martie, astfel incat desigur, intr-un timp cat mai scurt, sa putem avea aprobarea Comisiei Europene. Un element extrem de important este acela ca nu va trebui sa asteptam aprobarea acestor documente de catre Comisia Europeana pentru a putea finanta proiectele in acest nou cadru financiar”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

La finalul reuniunii, Victor Ponta a prezentat si principalele alocari financiare propuse in cadrul viitoarelor Programe Operationale:

 • Infrastructura de transport (autostrazi, cai ferate, naval si aerian): 5,7 miliarde de euro;
 • Mediu (infrastructura de mediu si proiectia mediului): 3 miliarde de euro;
 • Eficienta energetica – 270 de milioane de euro;
 • Programele de angajare a tinerilor, somerilor – 1 miliard de euro + dezvoltarea programelor ANOFM – 250 de milioane de euro;
 • Asistenta sociala a categoriilor defavorizate (in special programele de integrare a minoritatii rome) – aproximativ 1 miliard de euro;
 • Educatie (formare si dezvoltare profesionala) – 1 miliard de euro;
 • Infrastructura – 350 de milioane de euro;
 • Dezvoltarea capacitatii administrative la nivel local – 500 de milioane de euro si asistenta tehnica la nivel central – 300 de milioane de euro;
 • IMM-uri si parcuri tehnologice – 800 de milioane;
 • Dezvoltarea urbana a comunitatilor – 2,8 miliarde de euro;
 • Refacerea zonelor istorice, culturale si turistice – 450 de milioane de euro;
 • Drumuri judetene, centuri – 1,1 miliarde de euro;
 • Infrastructura de sanatate – 500 de milioane de euro, (include constructia celor trei spitale regionale – Iasi, Cluj si Craiova – si modernizarea altor trei spitale);
 • Cercetare – 700 de milioane de euro;
 • IT – 550 de milioane de euro;
 • Proiectul de Cadastru General – 300 de milioane de euro.

 Sursa: MFE

Sunt aceste alocari de fonduri pe masura nevoilor Romaniei? Spuneti-va parerea in sectiunea de comentarii!

3 thoughts on “Primele estimari de fonduri pentru Programele Operationale din perioada 2014-2020”

 1. Andrei spune:

  Aceste programe trebuiau sa fie aprobate la ora asta. Asa era normal si asa spuneati acum un an. Nu se va putea incepe absorbtia din momentul zero fiindca Teodorovici nu a fost in stare sa scrie un Acord de parteneriat cu cap si coada si logic si viziune. Asta inseamna ca iar se va pierde un an, la fel ca in 2007.

 2. Sorin spune:

  Dezvoltarea IMM-urilor si finantarea startup-urilor unde se regaseste?

  Toate aceste programe de mai sus ce potential de creare de locuri de munca au?

  Iar finantam vise. Lucruri concrete nu suntem in stare sa finantam.

  1. Liviu spune:

   Dezvoltarea IMM-urilor ar fi la pozitia IMM-uri si parcuri tehnologice cu 800 de milioane, adica vreo 115 milioane de euro pe an. Este o suma consistenta, dar nu ar fi rau sa fie si mai mare. IMM-urile vor fi finantate direct si prin programele IT si Cercetare, iar indirect prin altele.

   Pe de alta parte, finantarea startup-urilor, din punctul meu de vedere intra la “finantam vise”. Povestea programului PNDR 312 este una foarte lipsita de transparenta, cu multe modificari de ghid “la comanda” si pana in acum nu s-au prezentat rezultate palpabile ale microintreprinderilor finantate prin acest program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.