ROM-ACT: Un proiect cu un impact real asupra femeilor rome din Europa

romactProiectul Rom-Act vine in contextul in care in decembrie 2012, Consiliul European recomanda statelor membre sa combata toate formele de discriminare, inclusiv discriminarea multipla, cu care se confrunta copiii si femeile rome.

Mai mult, aceasta invita statele membre sa ia masuri eficiente pentru a asigura tratamentul egal al romilor in ceea ce priveste accesul pe piata fortei de munca si la oportunitati de ocupare a fortei de munca.

Stabilirea unor sisteme de validare a invatarii non-formale si informale este un element cheie pentru gasirea unui loc de munca a persoanelor care provin dintr-un mediu dezavantajat, deoarece se faciliteaza validarea de competente dobandite in afara sistemului formal, greu accesibil multor persoane. Acest lucru este subliniat si de catre institutiile europene  de mai multe.

Proiectul Rom-Act isi doreste sa extinda si sa imbunatateasca accesul femeilor rome la sisteme de validare a invatarii non-formale si informale in Europa pentru a promova integrarea educationala, sociala si pe piata fortei de munca a acestora.

Mai concret, in cadrul proiectului se vor desfasura urmatoarele actiuni cu rezultate dupa cum urmeaza:

• 50 de femei rome din Europa isi vor valida competentele dobandire in mediul non-formal si informal.
• Se va realiza o campanie de sensibilizare in cadrul comunitatii de romi si in randul cetatenilor europeni
• Se va elabora un ghid european care sa sprijine organizatiile in asistarea grupurilor cu un nivel scazut de educatie formala in procesul de validare
• Se va face o campanie de lobby cu impact asupra politicilor de validare la nivelul celor 6 tari implicate
• Se va construi o retea de asociatii implicate in asistarea in procesul de validare.

Acest proiect are o abordare inovatoare deoarece toate obiectivele sale vor fi atinse prin dialog inter si intra generational intre femei rome cu varste diferite si provenind din medii diferite.

Primele produse ROM-ACT sunt deja disponibile!

Rapoartele nationale aduna date cu privire la sistemele de validare din fiecare tara si ofera contributii pentru imbunatatirea si completarea acestora de la femei rome cu un nivel scazut de educatie formala.

Raportul european se bazeaza pe cele cinci rapoarte nationale. Acesta identifica elementele cheie ale excluziunii grupurilor cu un nivel scazut de educatie formala din cadrul sistemelor de validare a invatarii non-formale si informale si propune modalitati de depasire a acestora. Acesta este realizat cu ajutorul recomandarilor specifice facute de femeile rome si organizatiile acestora.

Consortiul ROM-ACT este format din sapte parteneri din cinci tari UE. Puteti afla mai multe informatii despre parteneriatul ROM-ACT si viitoarele activitati ale acestuia vizitand site-ul proiectului: www.rom-act.eu

Contact,

Romina Matei, coordonator proiecte
Institutul Intercultural Timisoara  0755129761
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top