LISTA 2019: Zece linii de fonduri pentru firme mici si mijlocii romanesti

Bani-pixabay.jpg

Antreprenorii romani cu firme mici si mijlocii (IMM) vor putea obtine si in anul 2019 o serie intreaga de fonduri nerambursabile europene si nationale, investitii de la fonduri de capital de risc si imprumuturi bancare va prezinta o lista de 10 oportunitati de finantare pentru afacerile mici din Romania, de la IT pana la produse alimentare. Atentie la perioadele de inscriere!

1. Fonduri europene pentru firme IT. Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) din domeniul tehnologiei informatiei (IT) pot obtine fonduri nerambursabile de cate 500.000 de euro – 3,5 milioane de euro fiecare, prin Programul Operational Competitivitate – POC 2014-2020, Actiunea 2.2.1 – Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere. Firmele interesate vor putea depune proiecte in sistemul electronic MySMIS 2014, in mod continuu, in perioada 14.01.2019 ora 09:00 – 11.03.2019 ora 17:00. Apelul de proiecte este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Comunicatiilor.

2. Fonduri nerambursabile in productie agro-alimentara. Antreprenorii care fac afaceri in productia de bere artizanala, paine, prajituri si altele asemenea pot obtine fonduri nerambursabile de cate 200.000 – 2,5 milioane de euro pe proiect. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii a lansat o sesiune de primire a proiectelor de investitii in procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submasurii 4.2 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014- 2020, pe perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 – 30 iunie 2019, ora 16:00.

3. Start-Up Nation. Statul promite ca va oferi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 (43.000 euro) fiecare unui numar de 10.000 de microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM). inscrierile au inceput pe 27 decembrie 2018 si dureaza pana pe 12 februarie 2019, ora 20.00. Pot participa IMM-uri infiintate dupa data de 31 ianuarie 2017, in domenii non-agricole. inscrieri online, AICI.

4. Alte programe de stat pentru IMM. si anul acesta sunt sanse sa se organizeze programe de finantare a firmelor mici si mijlocii cu bani de la stat, dar pentru asta e nevoie sa li se aloce buget, iar pana acum nu a aprut nici macar proiectul de buget de stat pe anul 2019 de la Ministerul Finantelor. Anul trecut, Ministerul pentru Mediu de Afaceri a acordat unor mici firme private fonduri nerambursabile de maximum 450.000 lei in programul Microindustrializare, 250.000 lei in programul Comert si 25.000 de lei in programul Internationalizare.

5. Start-Up City. Pentru ca la Start-Up Nation 2018 bucurestenii au fost depunctati masiv, Primaria Capitalei a anuntat ca pune in joc 10 milioane de euro din bugetul Bucurestiului pentru acordarea de fonduri nerambursabile de cate 50.000 de euro unor mici afaceri in oras. Deocamdata nu s-a anuntat nicio perioada de inscrieri si nici procedura.

6. Fonduri europene de max. 5 milioane Euro fiecare. Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) romanesti vor putea obtine fonduri europene de cate 1 milion – 5 milioane de euro fiecare, in anumite conditii, pe proiecte in domenii de afaceri diverse, de la productie de programe IT si jocuri video pana la textile si alimentatie, printr-o noua linie de finantare 2.2 IMM in cadrul Programului Operational Regional (POR) care urmeaza sa fie activata in anul 2019. Patronii IMM au protestat fata de pragul inalt, de 1 milion de euro, stabilit in proiectul de Ghid al solicitantului pentru aceasta linie de bani europeni, iar ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca e de acord cu reducerea la 500.000 de euro a sumei minime care va putea fi accesata. Microintreprinderile au nevoie de aport propriu de cel ptin 55% la aceste finantari, bani greu de procurat in conditiile unui prag prea ridicat al investitiei minime.

7. Credite cu garantii UE. Firmele mici si mijlocii pot obtine credite bancare in conditii avantajoase, cu ajutorul unor garantii de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional (POR), axa destinata Initiativei pentru IMM-uri. Aceasta linie de finantare are disponibili in total 250 milioane euro. Banii pot fi accesati direct de la bancile care au semnat acorduri cu Fondul European de Investitii, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.

8. Finantare pentru afaceri mici. Firmele mici pot obtine credite bancare de maximum 116.000 de lei fiecare de la BT Mic, companie din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, destinata creditarii firmelor micilor afaceri. Firmele solicitante trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care vechimea de cel putin 3 luni de activitate. Creditele sunt acordate cu garantii publice, prin programul EaSI al Uniunii Europene. Se aplica online, pe site-ul BT Mic.

9. Fonduri de investitii romanesti. Antreprenorii romani pot apela la fonduri de investitii pentru finantari de capital de risc. Pe scurt, fondul de investitii ofera firmei beneficiare o finantare si primeste in schimb un pachet minoritar de parti sociale. in ultimul an, cel putin 3 fonduri de investitii romanesti sustinute de Uniunea Europeana au aparut pe piata oferind inantari de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital.

10. Fonduri Google. Compania americana Google pune permanent la bataie o serie intreaga de fonduri pentru antreprenori din toata lumea. Doua exemple sunt Google Digital News Innovation Fund (DNI Fund), prin care se ofera 50.000 – 1 milion de euro pentru proiecte media, si Next 10 Ventures, un fond de investitii pentru creatorii de continut online.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top