Prioritatile Romaniei in obtinerea de asistenta nerambursabila prin mecanismele financiare SEE si Norvegian pentru 2014-2021

euro_caramizi.jpg

Negocierile Romaniei pentru viitoarele programe de asistenta nerambursabila aferente Mecanismelor Financiare Spatiul Economic European (SEE) si Norvegian pentru perioada 2014-2021 vor viza cu prioritate sistemul de sanatate publica, protejarea patrimoniului cultural, cercetare, educatie, copii si tineri in situatii de risc, si pentru reducerea/combaterea saraciei, justitie si afaceri interne etc. – in conformitate cu Acordurile semnate de UE cu statele donatoare in 3.05.2016. Romania urmeaza sa beneficieze de o alocare de aproximativ 502 milioane euro, din care 227 milioane euro prin Mecanismul financiar Norvegian si 275,2 milioane euro prin Mecanismul SEE.

Guvernul a stabilit astazi, 2 iunie 2016, prin memorandum, elementele de ordin institutional si programatic pentru initierea negocierilor tehnice cu statele donatoare, avand in vedere anuntul statelor donatoare ca Romania se va numara printre primele tari beneficiare cu care vor incepe negocierile. Cele doua mecanisme vor fi gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Punct National de Contact, prin Directia Generala Mecanisme si Instrumente Financiare Nerambursabile (DGMIFN), careia ii revine si mandatul tehnic de negociere.

Particularitatea pentru perioada de programare 2014-2021 consta in faptul ca domeniile de finantare sunt aceleasi in cadrul celor doua mecanisme financiare si nu diferite ca pana acum, ceea ce va permite concentrarea finantarii pe domeniile prioritare identificate si eficientizarea implementarii. De asemenea, in acord cu statele donatoare s-a stabilit ca incepand cu 2014 perioada de programare sa fie de 7 ani, similar perioadelor de programare aferente fondurilor europene structurale si de investitii Spatiul Economic European (SEE) a fost creat in 1994, ca o zona de Liber Schimb intre Comunitatea Europeana (CE) si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneste Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) si 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor.

Cooperarea dintre Romania si tarile Spatiului Economic European (SEE) a inceput ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, in baza Acordului privind SEE la care Romania a devenit parte contractanta in 2007.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top