Producatorii agricoli afectati de caderile masive de zapada de la inceputul anului vor primi pana la 7500 euro de la stat

zapada.jpg

Guvernul Romaniei a aprobat Proiectul de Hotarare privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume si/sau flori in spatii protejate” care se acorda in agricultura, in sectorul vegetal.

In urma caderilor masive de zapada din perioada ianuarie-februarie 2012, au fost afectate suprafete semnificative de spatii protejate, sere si solarii. Pe baza instiintarilor formulate de producatorii agricoli catre directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, s-au inregistrat pagube de 1.356.699 m2 geam pentru sere, respectiv 2.556.512 m2 folie plastic pentru solarii.

Am identificat aproximativ 2950 de producatori afectati de caderile masive de zapada din 31 judete. Ajutorul se acorda in conformitate cu Regulamentul (CE) nr.1535/2007 privind aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis in sectorul productiei de produse agricole si vizeaza un sprijin maxim pe care il poate primi fiecare producator agricol afectat, de pana la 7500 euro/beneficiar, respectiv 33000 lei„, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul sedintei de Guvern.

Acordarea ajutorului de minimis va compensa valoarea estimativa a pagubelor produse la materialele de acoperire a spatiilor protejate (geamul si folia).

Schema de ajutor de minimis se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:

a) producatori agricoli persoane fizice;

b) producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu/sau fara personalitate juridica constituite conform legii;

Schema de minimis propune acordarea de sume, diferentiata pe categorii de beneficiari, avandu-se in vedere calitatea acestora de persoane fizice sau persoane juridice, astfel: 18,00 lei/mp pentru geam si/sau 2,25 lei/mp pentru folie, pentru producatori agricoli persoane fizice, respectiv 24,0 lei/mp pentru geam si/sau 3 lei/mp pentru folie, pentru celelalte categorii de beneficiari.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de 8.520 mii lei (circa 1.930 mii euro) si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2012.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top