Ce trebuie sa faca Romania pentru economia sociala in perioada presedintiei Consiliului UE

economie-romania-shutterstock.jpg

In contextul in care Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, in perioada ianuarie-iunie 2019, este important sa militam pentru o mai buna finantare a economiei sociale, a declarat joi Irina Sanziana Opincaru, cercetator la Institutul de Economie Sociala.

Joi, in cadrul unei conferinte, a fost lansat brief-ul „Economia sociala in programul presedintiilor Consiliului Uniunii Europene. Perspective pentru Romania la Presedintia Consiliului UE”, care contine propuneri pentru presedintia Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, prioritati si idei de evenimentele pe care Guvernul le va organiza in acea perioada.

„Noi consideram ca acest brief poate imbunatati capitolul social din Afaceri Sociale din documentul Romaniei. Nu ne facem mari sperante ca Romania va avea economia sociala ca prioritate, dupa cum stiti trebuie sa preluam o parte din prioritati de la colegii din fata noastra (Austria), si sa predam dupa aceea colegilor finlandezi, deci exista intotdeauna o negociere cu privire la aceste prioritati, comisie, si trialog, cum se numeste acest trio. Speram ca Romania sa priveasca acest domeniu ca unul cheie atat pentru tara, cat si pentru Uniune”, a precizat Ionut Sibian, director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, care dezvolta Platforma de Sprijin RO2019 a societatii civile.

Potrivit documentului, in contextul Cadrului Financiar Multianual in perioada presedintiei, Romania ar trebui sa incurajeze si sutina formele de economie sociala ca prioritate, sa directioneze atentia asupra rolului organizatiilor economiei sociale in sectoarele agricol si rural, inclusiv explorarea contributiei cooperativelor la producerea si distributia produselor agricole.

„Pornind de la punctele centrale ale Declaratiei de la Madrid si de la concluziile Consiliului din decembrie 2015 (Promovarea economiei sociale ca factor-cheie al dezvoltarii economice si sociale in Europa) Presedintia Romana ar putea propune Comisiei Europene sa elaboreze un Plan de actiune cuprinzator pentru economia sociala, care sa se regaseasca in noul Cadru Financiar Multianual”, arata raportul.

O alta directiva pe care Romania ar trebui sa o urmeze in 2019 ar fi solicitarea Comisiei Europene de adaptare a politicilor IMM la nevoile diferitelor forme de intreprinderi, inclusiv intreprinderile din economia sociala, si continuarea si sustinerea relatiilor de colaborare si transfer de know-how intre organizatiile romanesti de economie sociala si organizatiile europene de acelasi fel.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top