Profesionistii IT din Europa se intalnesc la Bucuresti pentru a propaga inovatiile din lumea software

People attending a CongressIn perioada 28-30 august va avea loc in Bucuresti, la Radisson Blu Hotel, a 3-a editie a non-conferintei anuale non-profit pe temele Agile, Lean si artizanat software (eng. Software Craftsmanship).

Agile Lean Europe Unconference (ALE Unconference) va cuprinde keynote-uri, vorbitori invitati, discutii selectate de comunitate si discutii libere pe teme propuse de audienta in timpul sesiunilor de open space. De asemenea, vor avea loc World Cafes, un Gaming Lounge si multe activitati de socializare in timpul zilei si seara.

Un keynote in fiecare zi

Subiectele acoperite variaza de la noi tipuri de organizatii si culturi organizationale, tehnici avansate si aspecte de implementare ale agile in domeniul IT si nu numai. Jurgen Appelo este programat in prima zi, Liz Keogh in a doua zi iar Joe Justice va avea keynote-ul de inchidere al evenimentului.

 Surprizele din program

Evenimentul va cuprinde si un melanj de discutii cu privire la practicile agile, psihologie, sociologie, management de proiect, programare si alte surprize. Retrospective, coaching pentru echipe agile, invatare, inovare si imbunatatire continua, sunt doar cateva dintre subiectele referitoare la practicile de agile. Dezbaterile despre psihologie vor acoperi subiecte cum ar fi puterea cognitiei, diferenta de perspectiva generata de rolul si pozitia in organizatie si chiar neurostiinta. Apoi, vor fi prezentari despre sociologia culturii organizationale, implicarea profesionala, crearea propriilor optiuni si de culture hacking. Pe partea de management de proiect vorbitorii vor atinge subiecte despre estimare, crearea proiectelor fara estimari, oferte si stabilirea preturilor. Programatorii vor invata despre unit testing, legacy code, design incremental si altele.

 Open Space

Jumatate din program va fi Open Space. Ce este Open Space? Cel mai bun moment pentru a vorbi despre idei interesante noi si vechi referitoare la agile, lean si artizanat software. Programul este creat pe loc de catre participanti cu subiecte de interes pentru ei. Singurul lucru pe care trebuie il faca este sa lipeasca pe peretele numit “Market Place” ideile de discutie. Aceste idei sunt promovate ulterior prin tweet-uri, postari pe blog, articole sau chiar modalitati mai nebunesti, iar participantii selecteaza din “Market Place” ideile de interes pentru ei, adica sesiunile la care doresc sa participe.

 Un pic de istorie

In 2011, cativa  oameni pasionati au decis sa creeze o retea de profesionisti in Agile si Lean. deoarece existau numerosi profesionisti care inovau si creeau lucruri interesante in tarile lor, dar nu erau conectati. Grupul initial s-a intalnit in 2011 la conferinta XP de la Madrid si a decis sa creeze o conferinta anuala. Acest eveniment s-a dovedit a fi un succes, noutatea sa constand in lipsa restrictiilor conferintelor traditionale. Toata lumea putea contribui cu o idee si intr-un mod agil era integrata in conceptul evenimentului. Acesta este modul in care a fost creat Agile Lean Europe Unconference.Jumatate din eveniment este Open Space, unde programul reiese din ideile si energia participantilor. Conceptul de Open Space a fost  initiat in 1980 de catre Harrison Owen, care a decis sa nu mai aiba o agenda predefinita pentru conferinte, in schimb a invitat oamenii la eveniment unde participantii au creat programul la fata locului.Prima editie a conferintei, ALE 2011, a fost organizata nu de un comitet al conferintei (eng. Conference Board), cum se obisnuia in mod traditional, ci de mai multe canapele ale conferintei (eng. Conference Sofas), unde oricine care a dorit sa contribuie s-a putut alatura. Fiecare canapea a fost responsabila de un anumit domeniu de organizare: Contabilitate, Marketing, Spouse & Kids, etc. Dezvoltarea agila de software este o familie de metodologii de project management in ingineria software, bazata pe dezvoltarea incrementala si care imbratiseaza si promoveaza schimbarile ce evolueaza de-a lungul intregului ciclu de viata al unui proiect. Aceste metodologii se caracterizeaza prin divizarea problemei in subprobleme mici si planificarea lor pe durate scurte. Se evita planificarea in detaliu pe termen lung, deoarece inerent in dezvoltarea de software apar intarzieri frecvente din cauza schimbarilor si detalierii cerintelor clientului. Scopul principal este ca, la terminarea fiecarui ciclu de dezvoltare, denumit iteratie, si a carui durata este de obicei de cateva saptamani, sa existe o versiune functionala a software-ului dezvoltat.

 Alaturati-va familiei noastre!

Fiecare membru al comunitatilor Europene de Agile si Lean se simte ca facand parte dintr-o familie. Acesta este motivul pentru care organizatorii acestui an continua traditia de a-i invita pe participanti sa-si aduca familiile impreuna cu ei, pentru a se bucura de programul special pentru parteneri si copii (eng. Spouse & Kids).Familia Agile si Lean invita toti practicantii, teoreticienii si incepatorii sa se alature retelei ALE si ALE Unconference pentru ca ne dorim sa devenim mai buni impreuna prin schimb de informatii si experiente, dupa cum spune si motto-ul ALE: Because we share.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.