Profitul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM a crescut cu 50% in primul semestru

bani.jpg

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a incheiat primul semestru din 2018 cu un profit net de 47,5 milioane lei, in crestere cu 50% fata de cel din perioada similara a anului trecut.

“Strategia de extindere a portofoliului de produse de garantare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, precum si o mai buna pozitionare in directia evolutiei mediului antreprenorial romanesc, aflat intr-o dinamica progresiva imprimata de cresterea economica din ultimii ani, este confirmata de rezultatele financiare ale primului semestru din anul 2018. Profitul net realizat la 30 iunie 2018, in valoare de 47,5 milioane lei, un maxim al ultimilor cinci ani, a fost generat in principal de dinamica acordarii de garantii pentru creditarea sectorului antreprenorial: in primul semestru din anul 2018 au fost acordate 4.435 de garantii, de peste 4 ori mai multe fata primul semestru al anului 2017”, se mentioneaza in comunicat.

Soldul total al portofoliului de angajamente in derulare, avand ca sursa fondurile proprii, sursele in administrare si fondurile statului, a ajuns la data de 30 iunie 2018 la valoarea de 20,7 miliarde lei, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior, din care 17,2 miliarde lei reprezinta portofoliul de angajamente Prima Casa (garantii si promisiuni de garantare).

Soldul garantiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent, inregistrand o crestere de 24% fata de perioada similara a anului precedent, pana la 1,3 miliarde lei.

“Un vector de crestere este reprezentat si de garantiile pentru creditele-punte acordate de bancile partenere in Programul Start-Up Nation, alaturi de revirimentul altor programe ale Fondului”, precizeaza reprezentantii FNGCIMM.

Volumul garantiilor acordate beneficiarilor din administratia locala ce implementeaza proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructura rutiera, sociala si educationala in zona rurala a crescut cu 15% fata de primele 6 luni din 2017, atingand valoarea de 580,6 milioane lei.

Numarul total de garantii emise in cursul primului semestru al anului 2018 a fost de 21.520, insumand o valoare totala de 3,03 miliarde lei, in crestere cu 9% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Conform comunicatului, programul Prima Casa isi mentine si in 2018 o cota semnificativa in volumul total al activitatii operationale, pachetul garantiilor si promisiunilor de garantare acordate in cursul primului semestru al anului fiind de 16.660, in valoare de 1,66 miliarde lei, dintr-un total alocat de 2 miliarde lei in anul curent.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.