Prin intermediul acestei scheme de grant se urmareste imbunatatirea calitatii vietii membrilor comunitatilor rome.
Obiectivele specifice acestei componente sunt:
-
de a oferi pregatire profesionala si recunoasterea calificarilor obtinute in cadrul acesteia, in scopul facilitarii accesului pe piata muncii, pentru romii care risca sa fie supusi excluziunii sociale.
- de a oferi pregatire profesionala si recunoasterea calificarilor obtinute in cadrul acesteia, in scopul dezvoltarii de activitati sustenabile generatoare de venit, pentru romii care risca sa fie supusi excluziunii sociale.
Solicitantii eligibili pentru componenta Schemei de grant pentru instruire profesionala si activitati generatoare de venit sunt ONG-uri rome in parteneriat cu institutii publice locale; sau Unitati Administrativ Teritoriale reprezentate prin autoritati ale administratiei publice locale in parteneriat cu ONG-uri rome sau in asociere cu Grupurile de Initiativa ale Romilor (infiintate dupa modelul prezentat in Legea 129/ 1998, cu modificarile ulterioare), reprezentative la nivel local.
Programul ofera finantare nerambursabila pentru activitati in urmatoarele domenii:
-
Domeniul 1: Pregatire vocationala
Vor fi finantate acele proiecte care ofera pregatire profesionala urmata de obtinerea unei calificari a romilor care risca sa fie supusi excluziunii sociale. Calificarea profesionala se va concentra asupra profesiilor cerute de piata de munca si pot fi in domeniul mestesugurilor traditionale, ori in alte domenii mai putin traditionale, dar cu conditia ca aceasta calificare sa faciliteze angajarea si sa fie generatoare de venit. Se pot propune si proiecte care sa conduca la recunoasterea prin calificare a abilitatilor dobandite informal de catre romi.
- Domeniul 2: Pregatire vocationala si activitati generatoare de venit (AGV)
In scopul realizarii de proiecte generatoare de venit, trebuie incluse activitati de formare profesionala pentru viitorii angajati, pentru a se asigura in acest fel standarde de calitate pentru produsele finale si pentru sustenabilitatea rezultatelor proiectelor. Vor fi organizate sesiuni de formare si in domeniul financiar si economic pentru a sprijini implementarea si sustenabilitatea activitatilor generatoare de venit. Scopul acestor proiecte nu este obtinerea de profit, ci crearea de oportunitati de angajare si dezvoltarea comunitatii. Daca se va obtine profit, acesta se va redistribui pentru organizarea de activitati educationale, de sanatate, dezvoltarea afacerii sau de care ar beneficia comunitatea.
Suma totala indicativa disponibila pentru finantarea proiectelor in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 3 milioane Euro.
Orice finantare nerambursabila oferita in cadrul acestui program trebuie sa se incadreze intre urmatoarele valori minime si maxime:
- Suma minima: 5.000 euro;
- Suma maxima: 50.000 euro.
Durata planificata a unui proiect trebuie sa fie de maximum 11 luni.
Termenul limita pentru inaintarea solicitarilor de finantare nerambursabila este: 18 august 2008, ora 16:00.