Programul „Spatii Verzi” – Componenta „Arii Naturale Protejate”2017

arii-naturale-protejate.jpg

MOL Romania in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat a lansat editia 2017 a programului „Spatii verzi” – componenta de finantare „Arii Naturale Protejate” program ce urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare de spatii verzi publice precum si educatia ecologica in randul comunitatii.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.02.2017
Buget total: 441.950 lei
Suma maxima: 20.000,00 lei/proiect

Obiectiv

Programul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania custozi sau administratori de arii protejate si organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in ceea ce priveste tematica ariilor protejate (care lucreaza in parteneriat cu administratori, custozi) in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice di/sau administratori/custozi de arii naturale protejate din Romania.

Suma disponibila pentru aceasta componenta in anul 2017 este de 441.950,00 lei.

Suma maxima ce poate fi ceruta este de 20.000,00 lei/ proiect.

Durata proiectelor propuse spre finantare

Durata maxima a unui proiect este de 5 luni. Data de incepere a proiectelor poate fi cel mai devreme data de 01 aprilie 2017 iar data de incheiere a proiectelor poate fi cel mai tarziu 30 septembrie 2017. (Exemplu: daca proiectul incepe la 01 aprilie, atunci data de incheiere este cel tarziu 31 august.)

Bugetul proiectului

Suma maxima ce poate fi ceruta este de 20.000,00 lei/proiect. Contributia organizatiei aplicante la realizarea proiectului va fi de minim 20% din bugetul total (atentie: nu din suma solicitata) al proiectului si poate fi partial sau integral in fonduri si/sau in natura (ex: echipamentele puse la dispozitie pentru realizarea proiectelor, munca voluntara a echipei de proiect, etc.).

Eligibilitatea solicitantului si a partenerilor

Solicitanti eligibili

Solicitanti eligibili sunt exclusiv organizatii neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal si cu sediul in Romania, organizate si conduse conform legislatiei romanesti in vigoare cu privire la organizatiile neguvernamentale constituite conform prevederilor OG nr. 26/2000 sau a Legii nr. 21/1924 privind asociatiile si fundatiile, cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, fata de criteriile mentionate mai sus, solicitantii trebuie, de asemenea:

– sa aiba experienta legata de managementul ariilor naturale protejate (Programul este destinat custozilor sau administratorilor de arii protejate si organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in ceea ce priveste tematica ariilor protejate, organizatiilor care lucreaza in parteneriat cu administratori, custozi),
– sa fie independenti de partide politice si institutii publice (Aceasta conditie nu este indeplinita daca: mai mult de jumatate din membrii organizatiei sunt institutii publice sau mai mult de jumatate din membrii cu drept de vot ai Consiliului Director/Adunarii Generale sunt institutii publice).

Solicitanti neeligibili

– organizatii care nu indeplinesc toate criteriile mentionate anterior,
– partide politice,
– structuri religioase (cultele religioase, asociatiile religioase, etc.),
– persoane fizice,
– entitati for-profit
– entitati juridice care se afla in faliment sau in curs de lichidare, sau care si-au suspendat activitatea.

Parteneri eligibili

– organizatii neguvernamentale, nonprofit, care functioneaza in baza Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 sau a Legii 21/1924 privind asociatiile si fundatiile, cu modificarile si completarile ulterioare,
– administratii ale parcurilor nationale si naturale,
– administratori si custozi de arii naturale protejate,
– institutii de invatamant,
– institutii/agentii publice, unitati administrativ teritoriale.

Parteneri neeligibili

– partide politice,
– structuri religioase (cultele religioase, asociatiile religioase, etc.),
– persoane fizice,
– entitati for-profit,
– entitati juridice care se afla in faliment sau in curs de lichidare, sau care si-au suspendat activitatea.

Eligibilitatea proiectelor

Proiectele propuse in cadrul acestei componente trebuie sa contribuie la promovarea si popularizarea ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale.

Conditii care trebuie sa fie indeplinite de aplicanti:

– se va concentra la o singura arie protejata sau la o retea de arii protejate dintr-o regiune,
– administratorul/custodele trebuie sa fie de acord cu activitatile ce se vor intreprinde in aria respectiva.

Activitati eligibile

– Programe tip Junior Ranger – ONG-urile, impreuna cu administratorii (custozii) de arii protejate, implica elevii in programe de tip Junior Ranger. Aceste activitati (excursii, tabere, workshopuri, etc.) au ca scop implicarea tinerilor in conservarea biodiversitatii si protejarea naturii in arii protejate.
– Ziua Ariei Protejate – Declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective, activitati organizate cu ocazia acestei zile cu implicarea comunitatilor adiacente ariei protejate – menite sa promoveze aria protejata si intreaga zona (ex. activitati de constientizare a importantei biodiversitatii, a ariei respective, beneficiile pentru comunitate, targuri de produse locale, etc.).
– Crearea/Amenajarea unor centre de vizitare ale ariilor protejate – Infiintarea unor centre de vizitare (in cladiri apartinand comunitatilor adiacente ariilor protejate), amenajarea unor expozitii permanente in centre de vizitare deja existente in parcuri nationale si naturale sau alte arii protejate.
– Crearea/Amenajarea unor poteci tematice, interpretative – Infiintarea de poteci tematice, interpretative ce au diferite scopuri: de informare, de educatie, de recreere, siguranta si conservare a resurselor naturale si culturale. Potecile interpretative moderne nu ofera numai informatii ci urmaresc conceptul de a-l implica activ pe observator intr-un proces interactiv de invatare si experienta in si despre natura. Conditie obligatorie: amenajarea potecilor tematice trebuie efectuata in prima jumatate a proiectului.
– Activitati legate de Ziua Internationala a Biodiversitatii (22 mai) – Cu ocazia acestei zile se organizeaza un sir de activitati cu scopul de a implica cat mai multe persoane in identificarea si evaluarea numarului de specii de plante si animale intr-o anumita zona.
– Concursuri, competitii si alte evenimente avand ca tema protectia mediului, organizate cu implicarea comunitatii locale.
– Activitati comune ale ONG-urilor/ administratiilor/ custozilor de arii protejate si a scolilor – (altele decat cele enumerate mai sus). Activitatile planificate trebuie sa fie in concordanta cu planul de management (daca exista) al ariei naturale protejate.

Proiecte/activitati neeligibile

– proiectele sosite la sediul Fundatiei pentru Parteneriat dupa data limita,
– proiectele care nu contin toate anexele cerute,
– proiectele care nu se inscriu in obiectivele si activitatile acestui program,
– proiectele care sunt planificate pe o perioada mai lunga de 5 luni,
– proiectele in care bugetul nu respecta limitele prevazute in ghidul solicitantului (limita maxima a finantarii solicitate, limita minima a contributiei proprii),
– cereri de finantari individuale (ex: burse, sponsorizari pentru calatorii), imprumuturi, proiecte si activitati de cercetare stiintifica, investitii financiare.

Data limita de depunere a cererilor de finantare este 15 februarie 2017, ora 16:00 (cererile de finantare trebuie sa ajunga la sediul Fundatiei pentru Parteneriat pana la data de 15 februarie 2017, ora 16:00).

 

Finantator: MOL Romania | Fundatia pentru Parteneriat
Sursa: MOL Romania

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website

Formular de aplicare

Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top