Finantarea partidelor politice la nivel european

Introducere

Articolul 191 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene stipuleaza ca partidele politice la nivel european sunt importante ca factor de integrare in Uniune. Acestea contribuie la formarea unei constiinte europene si la exprimarea vointei politice a cetatenilor Uniunii. In acest context, Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 noiembrie 2003 ( 1 ) stabileste statutul si finantarea partidelor politice la nivel european.

Regulamentul prevede, in special, acordarea unei finantari anuale de catre Parlamentul European, sub forma unei subventii de functionare, partidelor politice care solicita acest lucru si care indeplinesc conditiile prevazute in regulament.

Solicitanti eligibili

Pentru a avea dreptul la finantare, un partid politic la nivel european trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la articolul 3(1) din Regulamentul (CE) nr. 2004/2003, si anume:
– trebuie sa aiba personalitate juridica in statul membru in care isi are sediul;
– trebuie sa fie reprezentat, in cel putin o patrime din statele membre, de membri ai Parlamentului European sau in parlamentele nationale ori in parlamentele regionale ori in adunarile regionale sau trebuie sa fi obtinut, in cel putin o patrime din statele membre, cel putin trei la suta din voturile exprimate in fiecare din statele membre respective la ultimele alegeri pentru Parlamentul European;
– trebuie sa respecte, in special in programul sau si in cadrul activitatilor sale, principiile pe care se intemeiaza Uniunea Europeana, si anume principiile libertatii, democratiei, respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si principiul statului de drept;
– trebuie sa fi participat la alegerile pentru Parlamentul European ori sa-si fi exprimat intentia in acest sens.

Conditii de finantare
Bugetul pentru exercitiul 2010 este estimat la 11.075 Eur.

Cuantumul maxim platit beneficiarului de catre Parlamentul European nu poate depasi 85 % din costurile de functionare eligibile ale partidelor politice la nivel european. Sarcina probei revine partidului politic in cauza.

Termene limita

Data-limita pentru inaintarea cererilor este 1 noiembrie 2009.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Uniunea Europeana
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.