
Deceniul de Incluziune a Romilor, 2005-2015, este o initiativa adoptata de catre cele opt tari din Europa Centrala si de Sud si sprijinita, in acelasi timp, de catre comunitatea internationala. Ea se concretizeaza in primul efort de cooperare internationala in scopul schimbarii vietii romilor din Europa.
Deceniul de Incluziune a Romilor este o incercare unica de a sparge rutina unui ciclu al saraciei prin sporirea oportunitatilor de implicare si participare reale a romilor in viata economica si sociala a regiunii.
Conturandu-se ca un cadru de actiune pentru guverne/administratii, Deceniul monitorizeaza progresul in ceea ce priveste accelerarea integrarii sociale si ameliorarea statutului economic si social al comunitatii rome in regiune.
Pot beneficia organizatiile neguvernamentale, autoritatile locale, nationale sau partenerii media.
Planificarea pentru Deceniu a fost ghidata de catre Comitetul International de Coordonare, format din reprezentanti ai guvernelor, romi, donatori internationali si alte organizatii internationale, care au stabilit patru arii prioritare: educatie, ocuparea fortei de munca, sanatate si locuire. Comitetul de Coordonare a inclus, de asemenea, trei teme ce se regasec in toate ariile prioritare: saracia, discriminarea si genul.
Proiectele se refera la cercetare, advocacy, consolidarea capacitatilor eforturile, campanii de sensibilizare, expozitii de arta si de fotografie, documentare, dezbateri publice, precum si seminarii.
Solicitarile de finantare pot fi depuse oricand pe parcursul anului.