Sprijin structural pentru organizatiile de cercetare si de reflectie asupra politicilor publice europene si pentru organizatiile societatii civile la nivel european

europa_cetateni.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Programul “Europa pentru cetateni” actiunea 2, masurile 1 si 2 – 2013

Obiective si descriere

Programul este destinat sa contribuie la urmatoarele obiective generale:

(a) sa ofere cetatenilor posibilitatea de a interactiona si de a participa la construirea unei Europe din ce in ce mai apropiate, democratica si orientata catre lume, unita si imbogatita prin diversitatea sa culturala, dezvoltand astfel cetatenia Uniunii Europene;
(b) sa dezvolte un sentiment al identitatii europene, bazat pe valori, istorie si cultura comuna;
(c) sa stimuleze responsabilitatea cu privire la Uniunea Europeana in randul cetatenilor sai;
(d) sa dezvolte intelegerea reciproca intre cetatenii europeni, respectand si promovand diversitatea culturala si lingvistica, contribuind totodata la dialogul intercultural.

Obiectivele specifice ale prezentei cereri de propuneri sunt:

(a) sa stimuleze actiunea, dezbaterile si reflectia in legatura cu cetatenia si democratia europeana, istoria, cultura si valorile comune prin activitatile si cooperarea structurilor de reflectie (“think tanks“) si organizatiilor societatii civile la nivel european;
(b) sa incurajeze interactiunea intre cetateni si organizatiile societatii civile, contribuind astfel la dialogul intercultural si promovand atat diversitatea, cat si unitatea Europei.

Prioritati tematice

 • Prioritatea intai – UE: valori, drepturi si oportunitati pentru cetateni
 • Prioritatea a doua – participarea cetatenilor la viata democratica a UE

Prezenta cerere de propuneri se refera la sprijinul structural, mentionat ca “subventie de functionare”, acordat organizatiilor care urmaresc un obiectiv de interes general la nivel european. Subventiile de functionare furnizeaza sprijin financiar pentru acoperirea partiala a cheltuielilor de functionare necesare pentru buna desfasurare a activitatii de zi cu zi a organizatiilor selectionate.

Sprijinul structural este acordat sub forma unor:

 • subventii anuale aferente exercitiului 2013;
 • subventii tranzitorii destinate perioadei reprezentate de anul 2013, “anul de tranzitie” intre doua programe multianuale (2010-2012 si, daca propunerea privind un nou program “Europa pentru cetateni” este adoptat, 2014-2016).

Candidati eligibili

Organizatii

Pentru a putea beneficia de o subventie de functionare, o organizatie care urmareste un obiectiv de interes general la nivel european trebuie:
(a) sa fie o organizatie nonprofit cu personalitate juridica; in cazul retelelor care nu dispun de o structura operationala separata si de statut propriu, cererea poate fi prezentata de organizatia membra responsabila pentru coordonarea retelei;
(b) sa aiba un rol activ in domeniul cetateniei europene, astfel cum este definit in statutul sau in declaratia sa de misiune si sa corespunda uneia dintre urmatoarele categorii:

Masura 1:

A. Organizatiile de cercetare si organizatiile de reflectie (“think tanks“) asupra politicilor publice europene;

Masura 2:

B. Organizatiile societatii civile care isi desfasoara activitatea la nivel european:

 • organizatiile centrale europene (platforme);
 • retele europene;
 • organizatii care desfasoara activitati de mare impact la nivel european;

C. Organizatiile societatii civile implicate in activitati legate de promovarea memoriei europene active;
D. Organizatii centrale paneuropene;
(c) sa isi desfasoare majoritatea activitatilor in tari eligibile (a se vedea punctul 2.2).;

pentru o subventie anuala
(d) sa fie stabilite legal si sa detina personalitate juridica de cel putin un (1) an (la 15 noiembrie 2012)
intr-o tara eligibila;
(e) sa aiba urmatoarea acoperire geografica:

 • organizatiile centrale europene si retelele europene trebuie sa aiba membri in cel putin 8 tari eligibile;
 • organizatiile care desfasoara activitati cu mare impact la nivel european trebuie sa desfasoare activitati in cel putin 8 tari eligibile;

pentru o subventie tranzitorie
(f) sa fie stabilite legal si sa detina personalitate juridica de cel putin patru ani intr-o tara eligibila (la 15 noiembrie 2012);
(g) sa aiba urmatoarea acoperire geografica:

 • organizatiile centrale europene si retelele europene trebuie sa aiba membri in cel putin 12 tari eligibile;
 • organizatiile care desfasoara activitati cu mare impact la nivel european trebuie sa desfasoare activitati in cel putin 12 tari eligibile;
 • platformele organizatiilor paneuropene trebuie sa includa cel putin 6 organizatii centrale printre membrii lor, care trebuie sa fie prezente in cele 27 de state membre.

Organizatiile de cercetare asupra politicilor publice europene (organizatiile de reflectie) si organizatiile societatii civile pentru memoria europeana nu trebuie sa aiba o acoperire geografica specifica pentru a fi eligibile.

Persoanele fizice si organismele publice nu sunt eligibile in cazul prezentei cereri.

Actiuni eligibile

Activitatile organizatiilor candidate trebuie sa aiba o contributie concreta la dezvoltarea si punerea in aplicare a obiectivelor specifice si a prioritatilor tematice ale prezentei cereri de propuneri. Acestea trebuie sa vizeze cel putin un obiectiv specific si o prioritate tematica dintre cele mentionate la punctul 1.

Programul de lucru pentru anul 2013 al organizatiei candidate trebuie sa cuprinda activitatile statutare ale organizatiei, in special conferinte, seminarii, mese rotunde, actiuni de reprezentare, comunicare si valorificare si alte activitati recurente ale acesteia la nivel european.

Perioada de eligibilitate trebuie sa corespunda anului bugetar al candidatului, asa cum se evidentiaza in conturile auditate ale organizatiei. Daca anul bugetar al candidatului corespunde anului calendaristic, perioada de eligibilitate va fi de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie 2013.

Pentru candidatii cu un an bugetar care difera de anul calendaristic, perioada de eligibilitate va fi perioada de 12 luni de la data inceputului anului bugetar in 2013.

Buget

Bugetul prevazut pentru cofinantarea subventiilor anuale de functionare este de aproximativ 7,7 milioane EUR in 2013. Agentia Executiva intentioneaza sa finanteze aproximativ 52 de organizatii in cadrul prezentei cereri de propuneri, dar isi rezerva dreptul de a nu atribui toate fondurile in cazul in care calitatea candidaturilor nu se ridica la un nivel suficient.

Prezenta cerere de propuneri ar putea duce la decizii specifice in functie de tipologia subventiilor si categoriile de organizatii, astfel cum sunt definite la punctele 1.4 si 2.1 de mai sus.

Cu titlu indicativ, subventiile tranzitorii vor reprezenta aproximativ 85% din bugetul disponibil, iar subventiile anuale aproximativ 15%.

Subventiile vor fi atribuite in cadrul titlului 16.05.01 din bugetul general al Uniunii Europene.

Termenul de depunere

Termenul pentru depunerea propunerilor este 15 noiembrie 2012 ora 12.00 (la amiaza, ora Bruxelles-ului).

Propunerile trebuie depuse utilizand formularul electronic disponibil de cerere de subventionare (eForm), care poate fi gasit pe site-ul EACEA (http://eacea.ec.europa.eu/eforms/index_en.php#1), cel tarziu la 14 septembrie 2012.

Propunerile prezentate in format tiparit prin posta, fax sau e-mail NU vor fi acceptate pentru evaluare.

Pe langa formularul de mai sus care trebuie transmis electronic, un set de documente administrative (respectiv formularul privind entitatea juridica, formularul de identificare financiara, formularul privind capacitatea financiara, contul de profit si pierderi si bilantul organizatiei pentru ultimul exercitiu fiscal pentru care conturile au fost inchise, raportul anual de activitate) trebuie trimise prin posta pana la termenul de 15 noiembrie 2012 (conform stampilei postei) la urmatoarea adresa:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency
Unit P7
Call for proposals – EACEA/28/12
BOUR 01/04A
Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1
1140 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Se vor accepta numai propunerile prezentate in una dintre limbile oficiale ale UE, utilizand formularul de cerere oficial, completat integral, semnat de reprezentantul legal al organizatiei si primite pana la termenul specificat.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Website-ul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.