Programul Operational Sectorial Transport

Bani pentru sprijinirea dezvoltarii transportului durabil
Programul Operational Sectorial Transport

Introducere

Programul Operational Sectorial Transport 2007-2013 este un instrument strategic elaborat pe baza obiectivelor Cadrului National Strategic de Referinta care stabileste prioritatile, obiectivele si alocarea financiara pentru dezvoltarea sectorului de transporturi din Romania cu ajutor comunitar, in perioada 2007 – 2013.

Obiectivele programului

Obiective specifice:

 • Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T, cu aplicarea masurilor necesare pentru protectia mediului inconjurator;
 • Modernizarea si dezvoltarea retelelor nationale de transport, in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile;
 • Promovarea transportului feroviar, naval si intermodal;
 • Sprijinirea dezvoltarii transportului durabil, prin minimizarea efectelor adverse ale transportului asupra mediului, si imbunatatirea sigurantei traficului si a sanatatii umane.
Solicitanti eligibili

Principalii beneficiari sunt administratiile nationale ale infrastructurilor de transport feroviare, rutiere si navale, si administratiile nationale si regionale ale infrastructurii aeroportuare. De asemenea, operatorii transportului feroviar public de calatori pot fi potentiali beneficiari sub axa prioritara nr.2.

Activitati eligibile

POS Transport este structurat pe patru axe prioritare, ce cuprind domeniile de interventie in cadrul carora se pot finanta proiecte de transport:

 • Axa Prioritara 1 (3,854.87 meur) – Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE;
 • Axa Prioritara 2 (1,397.30 meur) – Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil;
 • Axa Prioritara 3 (322.89 meur) – Modernizarea sectorului de transportul in scopul cresterii protectiei mediului si a sanatatii publice si sigurantei pasagerilor;
 • Axa Prioritara 4 (122.58 meur) – Asistenta Tehnica pentru POS-T.
Conditii de finantare

Bugetul total este de aproximativ 5.7 miliarde Eur, repartizati astfel:
– Fondul de Coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala: 4.57 miliarde Eur;
– Bugetul de stat: 1.09 miliarde Eur.

Termene limita

Cerere de proiecte este cu depunere continua, pana la epuizarea bugetului.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Ministerul Transporturilor

Website-ul programului

16 thoughts on “Programul Operational Sectorial Transport”

 1. CAMPEANU IULIAN spune:

  Buna ziua,pot obtine fonduri pentru achizitionarea unui camion nou (cap tra ctor+semiremorca) in conditiile in care am o firma nou infiintata(SRL)? Va multumesc si astept un raspuns.

 2. Floristean Radu spune:

  Buna ziua,as dori sa stiu daca pot avea acces la fondurile nerambursabile pentru deschiderea unei firme de transport intern su international,daca da si cati bani pot obtine de la UE.Mentionez ca am 51 de ani, sunt sofer profesionist si momentan lucrez pe comunitate.

 3. alex spune:

  Buna ziua,as dori sa stiu daca pot avea acces la fondurile nerambursabile pentru deschiderea unei firme de transport persoane,daca da si cati bani pot obtine de la UE.

  Va multumesc !

 4. andries laurentiu spune:

  Buna ziua
  Sunteti amabil sa-mi spuneti daca pe un program de finantare nerambursabila pot sa infiintez un service auto in mediu rural?
  Bineinteles pentru achizitionare de echipament modern si performant pentru testare, inclusiv determinare de noxe.
  Daca pentru aceasta idee nu sunt finantari s-ar putea pentru dezvoltarea unei scoli de soferi?
  Va multumesc!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Da, ati putea aplica la finantare prin PNDR (https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr), prin Masura 312 (https://www.finantare.ro/program-6010-masura-312-sprijin-pentru-crearea-si-dezvoltarea-de-micro_intreprinderi.html) – termenul limita a fost insa 28 septembrie. Masura e posibil sa fie relansata in 2013.

   Va recomand sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant specializat in scrierea proiectelor cu finantare nerambursabila.

   Mult succes!

 5. elena spune:

  revin cu o intrebare legata de accesarea fondurilor nerambursabile ptr.infintarea unei ferme de bovine care implica achizitionare bovine si amenajare,avand disponibil doar teren in mediul rural?va multumesc

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   DA, puteti lua bani europeni prin PNDR: https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr.

   Va recomand sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactata in cel mai scurt timp de un consultant specializat in scrierea proiectelor cu finantare pe mediul rural.

   Mult succes!

 6. elena spune:

  buna ziua,ma puteti lamuri daca pot accesa fonduri nerambursabile ptr.mediul rural,avand teren proprietate,in scopul ridicarii unei constructii si amenajarea unui magazin alimentar mixt?

 7. dumitru spune:

  buna ziua,as dori sa stiu daca este posibil accesarea de fonduri europene nerambuesabile in mediul rural avand si un teren proprietate de 5300 mp in vederea achizitionarii si desfasurarii de transport interjudetean de persoane ,eventual si o ag.de turism?Va multumesc.

 8. Florin spune:

  Buna seara, as dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene pt un service auto plus echipamente. Stiu ca cererea de baza e ca trebuie sa fie in mediul rural, numai ca momentan nu detin un teren.
  Doresc sa stiu daca trebuie sa am acel teren inainte si ce trebuie sa fac
  Va multumesc

 9. Andreea spune:

  Buna ziua,

  Am nevoie va rog pentru un proiect la facultate de gradul de absortie a fondurilor europone pentru POS Transport pentru fiecare axa prioritara. De unde pot accesa aceasta informatie?
  Va multumesc

 10. Florin spune:

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu daca pot accesa vreunu din fondurile EU in ceea ce priveste dezvoltarea unei societati transport-asistenta rutiera.

  Va multumesc!

 11. doresc sa stiu daca pe un program de finantare nerambursabila (fonduri structurale) pot sa modernizez un service auto?
  Achizitionare de echipament modern si performant pentru testare, inclusiv determinare de noxe.
  Va multumesc!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   DA, ati putea lua fonduri pentru un service auto + echipamente prin PNDR: https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr, Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi: https://www.finantare.ro/program-6010-masura-312-sprijin-pentru-crearea-si-dezvoltarea-de-micro_intreprinderi.html. Conditia de baza e ca service-ul sa fie undeva in mediul rural.

   Deocamdata Masura 312 este inactiva insa va fi relansata pe 1 august 2012 si se vor putea depune proiecte pana pe 31 august.

   Va doresc mult succes!

 12. mihai spune:

  buna seara,ma numesc mihai si am 39 ani doresc sa accesez unul din fondurile eu .infiintarea unui srl si achizitia a doua cap tractor si doua semiremorci pentru transport intern si international .se pot accesa aceste fonduri pentru acest tip de activitate?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Puteti obtine fonduri pentru achizitia de tractor si semiremorci pentru mediul rural, prin PNDR (https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr). Pentru transport intern si international nu sunt fonduri europene active.

   Va dorim mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.