
Directia Generala Ajutor umanitar si Protectie civila (ECHO) din cadrul Comisiei europene a lansat un apel pentru 2011 privind preventia si pregatirea in caz de catastrofe sau dezastre naturale si de origina umana.
Apelul din 2011 cuprinde doua sectiuni distincte, fiecare cu obiective si buget proprii.
Proiecte preventie:
– Obiectiv 1: Dezvoltarea cunostintelor privind politicile de preventie a catastrofelor;
– Obiectiv 2: Punerea in practica a unor masuri de preventie;
– Obiectiv 3: Imbunatatirea eficacitatii instrumentelor politice si financiare in ceea ce priveste prevenirea catastrofelor.
Proiecte de pregatire:
– Obiectiv 1: Imbunatatirea eficacitatii interventiilor de urgenta prin imbunatatirea starii de pregatire si sensibilizare a profesionistilor si voluntarilor protectiei civile;
– Obiectiv 2: Sustinerea eforturilor tarilor participante pentru protectia cetatenilor, a mediului, a bunurilor in caz de catastrofa naturala sau de origine umana;
– Obiectiv 3: Facilitarea cooperarii intarite intre statele participante in domeniile preventiei si protectiei civile a poluarii marine.
Pot depune proiecte: administratiile, agentiile, autoritatile locale / regionale, asociatiile, camerele, marile companii, IMM-urile, universitatile, organizatiile internationale.
Inainte de depunerea aplicatiei, solicitantii / beneficiarii trebuie sa-si informeze autoriatile nationale competente de propunerea lor si sa se asigure in privinta coerentei dintre actiunile finantate la nivel national si european.
Se recomanda cu tarie ca propunerile sa aiba un caracter multinational, dar nu se impune un numar maxim de parteneri din mai multe state participante la program.
Actiuni finantate:
Pentru proiecte preventie:
– Obiectiv 1: Actiuni de identificare a modelelor de risc;
– Obiectiv 2: Actiuni de sensibilizare a marelui public la prevenirea catastrofelor;
– Obiectiv 3: Actiuni care vizeaza imbunatatirea eficacitatii instrumentelor financiare destinate sa sprijine prevenirea catastrofelor.
Pentru proiecte de pregatire:
– Obiectiv 1: Cooperare transfrontaliera pentru protectie civile, pentru un raspuns direct la catastrofele naturale si de origine umana;
– Obiectiv 2: Actiuni care vizeaza intarirea cooperarii operationale in mecanismul comunitar de protectie civila;
– Obiectiv 3: Actiuni care vizeaza cresterea interesului pentru preventie din partea statelor participante in ceea ce priveste actele teroriste de origine chimica, biologica, radiologica si nucleara, ca si accidentele industriale.
Proiectele trebuie sa se deruleze intr-o perioada de maximum 24 de luni, nu exista perioada minima impusa.
Data limita de depunere a proiectelor: 18 martie 2011.