Programul “Casa Verde” va fi relansat in 2016 cu un buget de 150 milioane de lei

casa-verde.jpg

Programul “Casa verde” va fi revigorat in 2016, prin lansarea unei linii de finantare de 150 de milioane de lei, dedicata conceptului “Casa verde plus”, a anuntat, joi, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, in conferinta de specialitate “Generatia Viitoare de Cladiri”, organizata in marja Romenvitorec 2016, expozitia internationala pentru tehnologii si echipamente de protectia mediului.

‘”Dupa cinci ani, reluam ‘Casa verde’ in 2016 si, pe langa sistemele de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, vom finanta si investitii care utilizeaza materiale pentru izolatie, cum ar fi canepa, lana sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociatiile de locatari, institutiile publice, scoli, spitale, universitati. Acest program integrat, caruia eu ii spun ‘Casa verde plus’, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru sistemele inlocuirea sistemelor de incalzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperisuri, izolatie, in jur de 45 de milioane'” a afirmat Pasca Palmer.

In plus, sunt alocate in jur de 44 de milioane de lei pentru finantarea si finalizarea contractelor semnate in baza vechiului program “Casa verde”.

“‘Casa verde’ clasica, sa-i spunem asa, care a existat si in anul 2011, finanta instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire pentru persoanele fizice si juridice. Exista inca o serie de contracte semnate la vremea respectiva si pot sa va spun ca sunt alocate in jur de 44 milioane de lei pentru finantarea si finalizarea acestor contracte”, a spus ministrul.

Cristiana Pasca Palmer a subliniat ca relansarea programului ‘Casa verde’ va stimula si cresterea afacerilor in sectorul materialelor de constructii ecologice.

“Pe langa beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar si de un mare avantaj in dezvoltarea de business-uri. Toata aceasta piata este inca intr-o faza de pionierat si as vrea ca, prin masurile pe care le luam, sa stimulam si cresterea business-urilor in aceasta zona. Impulsionarea consumului de materiale de constructii ecologice va crea o piata competitiva in acest sector si sper ca va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de munca“, a mentionat Pasca Palmer.

Ghidurile dedicate noului program “Casa verde plus’ vor fi definitivate la jumatatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului.

Guvernul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, estimandu-se venituri totale de 836,46 milioane de lei si cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmand a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele ce urmeaza sa fie finantate din Fondul pentru Mediu se numara Programul “Casa Verde” privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.

Pentru Programul “Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finantarea contractelor in vigoare si 94,7 milioane lei pentru contracte noi si se estimeaza ca in jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finantare.

“Programul ‘Casa Verde’ este completat de ‘Casa Verde Plus’, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finantate materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si altele”, mai informeaza Executivul.

Sursa: Agerpres

0 thoughts on “Programul “Casa Verde” va fi relansat in 2016 cu un buget de 150 milioane de lei”

 1. Programul Casa Verde a fost oferit spre consultare publica. Atunci sa-l consultam

  1. panourile solare

  – acestea rebuiesc oferite in special si numai, celor cu venituri mici de la tara parinti si bunici, care incalzesc apa calda de consum cu coceni, paie, tizic, ciocalai, vreascuri, surcele, etc.

  – doar in acest mod banii stransi din poluare vor diminua consistent poluarea.

  – acesti bani vor ajunge in China si Ungaria, principalii furnizari de panouri ietine si ceva ramasite in Romania

  2. pompe de caldura

  – este fals ca cei 8.000 lei asigura 70-80% din costul unei astfel de instalatie, ci doar 10-15%.

  – utilizatorii vor fi obligati sa-si dubleze caloriferele, sa mareasca suprafata radianta, pentru a se incalzi cu apa acestora la 35-40 grade.

  – si acesti bani vor trece granita deoarece in Romania nu se fabrica astfel de pompe de caldura si raportul pret-eficienta este net in defavoarea utilizatorului.

  3. centrale pe peleti

  – acestea au fost scoase definitiv din program, desi sunt singurele care pot reduce poluare cu 50-80%, pot asigura conversia biomasei in energie termica si electrica, pot genera depoluarea imediata a solului, apei si aerului prin procesarea in peleti a tuturor resturilor, reziduurilor, deseurilor, sunt singurele echipamente care pot salva defrisarea padurilor.

  – aceste echipamente sunt romanesti, se fabrica inca aci acasa si va asigura dezvoltarea industriei, agriculturii, transporturilor si serviciilor, va creaza sute de mii de locuri de munca.

  UNDE NU-I CAP VAI DE POPORUL ROMAN!

 2. dumitrescu spune:

  Sunt si eu interesata de acest program si sa vedem ce acte ne trebuie.

 3. Robert Grecu spune:

  Viitorul suna bine. Trebuie sa asteptam. sa vedem ce. urmeaza sa fie aprobat si metodologia de aplicare din cadrul programului CASA VERDE. Documentele necesare pentru intocmirea dosarului si sumele de finantare. Eu personal sunt interesat de un sistem fotovoltaic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.