Programul de guvernare PSD: 10.000 de euro de la stat ca sa-ti iei masina

masina_electrica_2.jpg

Romanii care vor dori sa isi cumpere masina noua vor beneficia de un generos sprijin din partea statului. Programul Rabla este modificat, iar voucherul pentru o masina electrica noua va fi de 10.000 de euro.

“Pentru incurajarea industriei auto, mai bine zis, producerea de masini electrice, dar si pentru a ne respecta obligatiile asumate in cadrul UE, vom extinde programul pentru finantarea statiilor de alimentare pentru masini electrice astfel incat, la 1 ianuarie 2020, pe teritoriul Romaniei, sa fie functionale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate in retea“, se arata in programul de guvernare al PSD.

De asemenea, programul Rabla destinat achizitiei de masini electrice va fi extins si in perioada 2018-2020. Este estimat ca peste 100.000 de romani vor beneficia de program si vor cumpara o masina electrica. “Valoarea voucherelor pentru o masina electrica va fi de 10.000 euro”, se mai arata in documentul citat.

Ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, declara anul trecut la lansarea programlui Rabla pentru masini electrice, ca persoanele pot beneficia de doua tichete: unul de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui automobil hibrid si un tichet de 20.000 de lei pentru achizitionarea unei masini electrice, situatie in care nu mai exista obligativitatea de casarea a unui autovehicul vechi.

“In cazul in care cineva detine o masina veche pe care vrea s-o caseze, si doreste sa achizitioneze un autoturism suta la suta electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru ca poate beneficia concomitent atat de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum si de tichetul de 20.000 de lei”, a spus Cristina Pasca Palmer.

Tot anul trecut, Ministerul Mediului a lansat un program prin care primariile, institutiile publice si agentii economici pot dezvolta statii de alimentare.

O harta cu statiile de alimentare pentru masinile electrice poate fi consultata AICI. Majoritatea dintre acestea sunt infiintate de agenti economici, si prea putine de institutii publice.

O analiza a Bloomberg New Energy Finance estimeaza ca in 2022 costurile masinilor electrice vor fi, in medie, sub cele ale masinilor pe benzina si motorina, aici fiind luate in calcul pretul de achizitie si costurile de operare si intretinere.

Numarul autoturismelor electrice si hibrid comercializate in Romania a continuat sa creasca, iar in primele 10 luni ale anului a ajuns la 834 de unitati, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din anul 2015, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Datele APIA releva ca, pe intregul an 2015, numarul autovehiculelor electrice si hibride noi vandute in Romania a fost de 495 de unitati, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu anul 2014, cand au fost comercializate 236 de unitati.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.