Programul de lucru al Comisiei pentru 2019: respectarea promisiunilor si pregatirea pentru viitor

colegiu_comisari_2018_intrunire_0.jpg

Jean-Claude Juncker

Comisia Europeana si-a prezentat astazi, 23 octombrie, programul de lucru pentru anul 2019, care stabileste trei prioritati principale: ajungerea la un acord rapid cu privire la propunerile legislative deja prezentate, in vederea indeplinirii celor zece prioritati politice ale sale; adoptarea unui numar limitat de initiative noi pentru abordarea provocarilor nesolutionate si prezentarea mai multor initiative in perspectiva unei Uniuni Europene formata din 27 de state membre, pentru consolidarea fundatiilor unei Europe puternice, unite si suverane.

Presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: “De astazi in sapte luni, Europa va avea, cu ocazia alegerilor europene, cea mai importanta intâlnire cu alegatorii din aceasta generatie. Fac apel la Parlamentul European si la Consiliu sa adopte propunerile prezentate de Comisie in ultimii patru ani. Pe cetateni nu ii intereseaza propunerile, pentru ei conteaza legile in vigoare care le confera drepturi. Nu exista un mesaj mai bun pentru alegatorii care vor participa la alegerile de anul viitor decât sa le demonstram ca aceasta Uniune produce rezultate concrete si tangibile pentru ei.”

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „Aceasta Comisie s-a concentrat in mod constant asupra provocarilor care pot fi abordate numai prin actiuni colective la nivel european. Prezentul program de lucru nu contine surprize: am facut toate propunerile necesare, dar acum acestea trebuie sa faca obiectul unor acorduri, iar beneficiile lor trebuie puse in practica. De asemenea, ne vom concentra in viitor asupra initiativelor menite sa asigure faptul ca Uniunea de mâine, formata din 27 de state membre, are o viziune optimista pentru un viitor echitabil si durabil pentru toti europenii.”

Programul de lucru pentru 2019 se concentreaza doar asupra a 15 noi initiative si a altor 10 evaluari REFIT noi, in vederea revizuirii legislatiei existente si a asigurarii faptului ca aceasta este inca adecvata scopului. Pentru a se asigura concentrarea asupra punerii in aplicare, programul de lucru al Comisiei enumera, de asemenea, cele 45 de propuneri prioritare aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor, care fac obiectul Declaratiei comune privind prioritatile legislative si care trebuie adoptate de catre Parlament si Consiliu inainte de alegerile europene. De asemenea, Comisia sugereaza retragerea sau abrogarea a 17 propuneri sau legi existente aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.