Programul de migratie a somerilor: Nord-Vestul se dezvolta cu forta de munca din Nord-Est

Programul-de-migratie-a-șomerilor.-Nord-Vestul-se-dezvolta-cu-forta-de-munca-si-someri-din-Nord-Est.jpg

Proiectele care inlesnesc schimbarea domiciliului dupa un loc de munca duc la depopularea unor regiuni, situatia Moldovei fiind semnificativa din acest punct de vedere. O serie de astfel de proiecte, cu o finantare europeana uriasa, de peste 2 miliarde de lei, a fost derulata in 2018 chiar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Ultimul Buletin statistic pentru judetul Iasi mentioneaza o rata a somajului in octombrie trecut de 3,2%, putin sub media nationala de 3,3% si cu un punct procentual mai mic decat in aceeasi luna din 2017. Practic, sunt aproape 9.500 de someri in plata la un efectiv de peste 172.000 de angajati. Nivelul de persoane angajate cu contract comparativ cu luna corespondenta din 2017 este mai mare cu aproape 10.000. Aceleasi tendinte se inregistreaza si la nivel national.

Un ajutor important in explicarea si mentinerea acestor trenduri vine de la Comisia Europeana. Sute de proiecte vizeaza facilitarea gasirii unui loc de munca, suport financiar pentru someri si angajatori deopotriva, dar si cursuri de reconversie care incearca sa se armonizeze cu o piata destul de nesigura din punct de vedere al legislatiei fiscale si dominata de salarii ce tind spre minimul pe economie.

Pana la sfarsitul lunii septembrie 2018, in Programul Operational Capital Uman fusesera contractate proiecte care insumeaza plati de peste 10 miliarde de lei. O cincime din acest total se regaseste in cele mai mari patru proiecte, toate initiate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. in total, ANOFM a contractat fonduri europene in sapte proiecte depuse pana acum, iar Regiunea de Nord-Est este vizata in fiecare dintre acestea. Primul si al treilea plan de acest fel vizeaza, printre altele, mobilitatea celor care isi cauta un job. De altfel, asa se si numeste primul dintre ele, care dispune de o finantare record, de 1,2 miliarde de lei, pe parcursul urmatorilor sapte ani: „Stimularea mobilitatii si subventionarea locurilor de munca pentru someri si inactivi”. Programul are drept scop „cresterea oportunitatilor pentru incadrarea a 110.540 de someri” din/ in toate cele 41 de judete. Bucurestiul si Ilfovul nu sunt incluse in proiect.

Programele se deruleaza in paralel cu HG 903/2016 privind Planul National de Mobilitate, in care judetul Iasi figureaza intr-o anexa separata, cu 54 de comune, alaturi de judetul Vaslui, cu 63 de comune cu risc de marginalizare severa si grad redus de dezvoltare. „Lista saraciei” a fost alcatuita pe baza unui memorandum aprobat de Guvernul Ciolos in septembrie 2016, care evidentia necesitatea dezvoltarii unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national „pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele-pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana – Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova”.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top