Fonduri pentru firme 2019: LISTA programelor nationale pentru IMM

Bani-pixabay.jpg

Si in anul 2019, patronii cu firme mici si mijlocii romanesti vor putea obtine fonduri nerambursabile de la statul roman, printr-o serie de programe nationale de ajutoare pentru IMM, insa bugetul alocat este mult mai mic decat anul trecut, conform propunerii de buget de stat pe anul 2019, emise joi seara de Ministerul Finantelor, dar care se poate modifica substantial in Guvern si in Parlament.

In propunerea de buget pe anul 2019, pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, se prevad pentru programele nationale de finantare a IMM-urilor 545.520.000 de lei, credite de angajament si tot atat, credite bugetare. in 2018, prin aceste programe au fost angajamente de 1.865.293.000 si plati de 1.233.113.000 de lei.

In aceasta schita se poate observa ca la proiectele majore, cum sunt Start-Up Nation, Comert sau Microindustrializare, sunt diminuari de fonduri, insa ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a discutat vineri cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru suplimentarea alocarilor pe ptogramele nationale.

Asa cum arata in schita de buget curenta, in anul 2019 se vor derula urmatparele programe nationale pentru IMM-uri:

1. Microindustrializare. Pentru Programul national multianual de mocroindustrializare se propune un buget de 22.678, credite de angajament in anul 2019. Aceasta alocare permite deschiderea unui nou aple de proiecte in anul 2019, insa banii prevazuti in schita de buget sunt mult mai putini decat anul trecut, cand s-a alocat un buget de 74 milioane de lei pentru program. De asemenea, pe proiectul de buget de stat pe anul 2019 se prevad credite de plata de 74 milioane de lei, dar acesti bani sunt necesari efectuarii platilor catre firmele castigatoare de anul trecut. in Programul Microindustrializare2018, un numar de 247 de firme s-au calificat in interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de pana la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maxima de 450.000 de lei sau pe aproape.

2. Internationalizare. Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani. Se propun 10 milioane de euro pentru anul 2019. Anul trecut, firmele private romanesti au putut obtine fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge in strinatate la targuri si expozitii prin acest program, platile urmind sa fie facute efectiv in 2019, pe credite bugetare alocate pe langa cele de angajament.

3. Programul UMCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM. in 2019 se aloca buget de 504.000 de lei pentru lansarea unei noi sesiuni. Anul trecut, circa 100 de romani au putut urma cursuri gratuite de antreprenoriat şi management, prin programul guvernamental EMPRETEC.

4. Programul Femeia Antreprenor. Programul national mutianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are prevazuti 1 milion de lei pe anul 2019. Anul trecut, 80 de femei de afaceri romance au putut urma cursuri de antreprenoriat in Romania, dar o parte dintre ele, si in strainatate, prin acest program.

5. Programul Comert. Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata are propus un buget de 15,3 de milioane de lei, credite de angajament, pentru un nou apel de proiecte in anul 2019, mult sub nivelul de anul trecut, de 50 de milioane de lei. De asemenea, pe propunerea de buget pe anul 2019 se prevad inca 15,3 milioane de lei pentru plata proiectelor depuse anul trecut, insa suma este mult sub necesarul de 50 de milioane de lei. in Programul Comert 2018, un numar de 209 microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finantari nerambursabile de maximum 250.000 de la stat. in total, peste 1.000 de firme s-au inscris in program in acest an. Nu toate IMM-urile au solicitat suma maxima.

6. Programul pentru organizarea Targului intreprinderilor Mici si Mijlocii. Se propune un buget de 5 milioane de lei, pentru organizarea targului. Prin acest program se organizeaza la Bucuresti un targ al firmelor mici si mijlocii, cu anumite gratuitati pentru expozanti. De asemenea, se organizeaza conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale.

7. Artizanat. Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea alocati si anul acesta 890.000 de lei, pentru organizarea la Bucuresti a unui targ de profil, la care vor fi invitati si sustinuti financiar sa participe mestesugari si artzani din toata tara. in 2018, prin Program au putut fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, in valoare maxima de 2.000 lei, precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfaşurarii evenimentului, in valoarede maximum 1.600 lei/beneficiar pentru maxim patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoana.

8. Stimularea exporturilor. in acest program, se propune deocamdataun buget de 45 de milioane de euro pentru anul 2019, pentru un nu apel de cereri de finantare. in acest program se acorda consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovarii ofertei de export in vederea identificarii de oportuniti de export.

9 Start-Up Nation. Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii “Start-up Nation – ROMaNIA”, editia a doua, a demarat in 27 decembrie 2018, iar perioada de inscriere se termina pe 12 februarie 2019. in schia de buget sunt alocati 444.197.000 de lei, credite de angajament, care ar permite sa se semneze contracte de finantare cu numai 2.200 de firme, in conditiile in care guvernul s-a laudat ca va da cate 200.000 de lei unui numar de pana la 10.000 de firme in aceasta editie. De asemenea, mai sunt credite bugetare de 383.597.000 lei, care ar permite plati pentru numai 1.900 de firme. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a dat vineri asigurari ca vor fi alocate 2 miliarde de lei credite de angajament, pana la urma, in proiectul de buget care va pleca din Guvern la Palament, in urma discutiilor pe care le-a avut cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.De asemenea, actuala propunere de buget pe anul 2019 nu prevede fonduri pentru lansarea unui nou apel de proiecte in anul 2019, pe Start-Up Nation, insa pe anii urmatori sunt prevazute unele alocari pina in 2022, ceea ce indica faptul ca Guvernul are de gand sa mentina programul, cel putin pana in 2021, cand se fac noi alegeri legislative, in urma carora se va forma alt guvern.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.