Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente energetic

masina_electrica_2.jpg

Acest program multianual isi propune  imbunatatirea calitatii mediului prin achizitionarea de autovehicule electrice noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic.

Status: ACTIV
Depunere pana la: 25.10.2013
Buget: 1.200.000 lei
Valoare tichet: 12.000 lei

masina_electrica_2Obiective operationale

Programul vizeaza atingerea urmatoarelor obiective de protectie a mediului de interes general:

  • diminuarea efectelor poluarii aerului asupra mediului si sanatatii populatiei, cauzate de emisiile de gaze de esapament, prin achizitionarea de autovehicule electrice noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic;
  • diminuarea efectelor poluarii solului si apei cauzate de scurgerile de substante periculoase de la autovehiculele ce utilizeaza alte sisteme de propulsie decat cel electric, prin inlocuirea treptata a acestora cu autovehicule electrice.

Solicitanti eligibili

Pot beneficia de acest program atat persoanele fizice, cat si cele juridice care si-a achitat integral obligatiile fiscale.

Intr-o prima faza, acestia trebuie sa se inscrie la Administratia Fondului de Mediu, prin depunerea unui dosar de acceptare la sediul institutiei, pe care trebuie sa fie inscrise urmatoarele informatii:

  1. denumirea completa a solicitantului si adresa de domiciliu/resedinta;
  2. titlul: “Dosar de acceptare in Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic” – solicitant – persoana fizica;
  3. perioada de organizare a sesiunii de inscriere.

Actele pe care trebuie sa le contina dosarul de validare sunt specificate in Ghidul anexat.

Lista solicitantilor acceptati sau respinsi va fi publicata pe pagina de internet a Autoritatii (AFM).

In paralel, Autoritatea va efectua o selectie a producatorilor autorizati, iar lista acestora va fi de asemenea publicata pe site-ul AFM.

Dupa publicarea listei producatorilor validati care au incheiat contract cu Autoritatea, solicitantul se poate prezenta la oricare dintre acestia in vederea inscrierii in scopul achizitionarii autovehiculului electric nou.

Termenul este de 20 de zile in cazul persoanelor fizice si de 45 de zile in cazul persoanelor juridice.

Inscrierea consta in completarea cererii de alocare ecotichet in doua exemplare de catre producator si eliberarea unui exemplar solicitantului; cererile de alocare ecotichet trebuie transmise de catre producator Autoritatii.

Producatorul validat are obligatia sa demareze si sa finalizeze procedura de achizitionare a autovehiculului nou. Termenul de valabilitate a ecotichetului este de maximum 30 de zile, fara a se depasi data de 15 decembrie inclusiv a anului de desfasurare a programului. Termenul se calculeaza de la data emiterii confirmarii de catre AFM.

Conditii de finantare

Suma alocata sesiunii de finantare, conform HG nr.203/2013 este de 1.200.000 lei. Finantarea programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu.

Cuantumul ecotichetului este de 12.000 lei.

Solicitantul beneficiaza de un (1) ecotichet la achizitionarea unui autovehicul electric nou (autoturism, autoutilitara usoara, autospeciala/autospecializata usoara).

Ecotichetul se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului electric nou, diferenta fiind asigurata de catre solicitant din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar.

Solicitantul poate achizitiona mai multe autovehicule electrice noi, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe ecotichete.

In cazul in care solicitantul este acceptat in Programul “Rabla” si doreste sa achizitioneze un autovehicul electric nou, prin Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare.

Termen-limita

Sesiunea de inscriere in vederea validarii solicitantilor producatori, in cadrul “Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic” se va desfasura in perioada 14 – 18 octombrie 2013.

Sesiunea de inscriere, in vederea acceptarii solicitantilor, in cadrul “Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic”, in perioada 14 – 25 octombrie 2013.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatorul document util:

Ghidul solicitantului (PDF)

Finantator: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului

Sursa: Administratia Fondului de Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.