Programul evenimentelor din 21 septembrie – Ziua Cooperarii Europene

Ziua_cooperarii_europene.jpg

Ziua_cooperarii_europeneZiua Cooperarii Europene va fi sarbatorita sambata, pe 21 septembrie 2013, in intreaga Europa.  Aflata la a doua editie, aceasta campanie este coordonata de Programul INTERACT, in colaborare cu Comisia Europeana, si este sustinuta de Comitetul Regiunilor si Parlamentul European.

Sute de activitati dedicate publicului larg si in special comunitatilor din ariile eligibile ale programelor finantate prin Obiectivul „Cooperare Teritoriala Europeana” si Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat urmaresc sa aduca in atentie principiul cooperarii la granitele statelor UE si proiectele finantate in acest scop.

Motto-ul acestei sarbatori in spirit european este: „La granite, ne dezvoltam impreuna”.

Ziua Cooperarii Europene 2013, la Timisoara: „Teatru Virtual – Pod cultural”

In cadrul Zilei Cooperarii Europene, in 26 septembrie a.c., la Timisoara, echipa proiectului transfrontalier „Teatru Virtual – Pod cultural” E-THEATRUM va repune in scena, intr-o noua formula, spectacolul „Alice (Pe urmele lui Lewis Carroll)”.

Evenimentul este realizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara, impreuna cu Inno-Motive Nonprofit Kft. din Szeged, sub egida Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.

Premiera-duplex s-a jucat simultan la Timisoara si Szeged, in 10 iunie a.c., si a fost transmisa live prin Internet. Pe 26 septembrie,  de la ora 16.00, cei 24 de tineri interpreti ai spectacolului, din Romania si din Ungaria, se vor afla in sala Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timisoara, „despartiti”, ca in „Tara Minunilor”, de un zid si o fereastra.

Spectatorii se vor afla si ei, alternativ, de o parte si de cealalta a „oglinzii”, la fel ca in celebra carte a lui Lewis Carroll, si vor putea vedea, succesiv, cele doua perspective ale povestii, in secvente de cate 15 minute, jucate in limba engleza. Spectacolul este regizat de Kedves Emőke, pe muzica lui Cári Tibor, interpretata de orchestra si cor si difuzata live prin Internet.

E-THEATRUM este un proiect care reuneste producatori, e-traineri, tineri cu aptitudini artistice, actori si spectatori din Romania si Ungaria , pentru a realiza impreuna un pod cultural care sa ofere noi posibilitati de comunicare si conexiune intre public si teatru.

Ziua Cooperarii Europene, derulata sub deviza „La granite ne dezvoltam impreuna”, are ca scop principal celebrarea cooperarii intre regiuni si tari europene. Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 se alatura acestei campanii prin spectacolul „Alice” si prin alte evenimente realizate in cadrul proiectelor finantate, care se adreseaza unui public larg, inclusiv copiilor si familiilor lor.

Cu aceasta ocazie, vor fi organizate evenimente in fiecare tara, avand ca scop apropierea locuitorilor din zonele de granita.

Lista detaliata a evenimentelor locale si exemple de proiecte de cooperare sunt disponibile pe site-ul www.ecday.eu.

Programul de cooperare transfrontaliera ENPI Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina, implicat in campanie

Structurile de management, impreuna cu beneficiarii si partenerii Programului de cooperare transfrontaliera ENPI Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina, se alatura si in acest an celor peste 80 de programe de cooperare teritoriala din intreaga Europa, pentru a sarbatori Ziua Cooperarii Europene.

Astfel, in perioada 13-20 septembrie a.c., se desfasoara in toate cele 8 judete ale Programului o serie de activitati si evenimente locale care isi propun sa comunice publicului larg rezultatele cooperarii transfrontaliere la nivel european.

Intre evenimentele din acest an se numara  „Ziua  Portilor  Deschise”  pentru promovarea cooperarii transfrontaliere la Biblioteca Judeteana din Baia Mare si Muzeul Judetean Satu Mare, vizite la Catedrala Sf. Elisabeta din Košice si in statiunea de schi din Lysá (in regiunea Prešov din Slovacia), precum si la Castelul Palanok din Mukacevo (in sud-vestul Ucrainei).

De asemenea, vor avea loc o serie de activitati la Liceul Arany János si la Televiziunea Kölcsey si evenimente in aer liber in Piata Kossuth din Nyíregyháza (in estul Ungariei).

Participantii la evenimente beneficiaza si de excursii cu bicicleta intre Baia Mare si Satu Mare (Romania), Prešov si Košice (Slovacia), Ujgorod si Solotvino (Ucraina), precum si in Csengersima (Ungaria).

Evenimentele locale organizate in toata Europa urmaresc sa prezinte modul in care proiectele de cooperare transfrontaliera reduc obstacolele si diferentele dintre diferitele regiuni ale Europei, contribuind la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor.

Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-urile www.ecday.eu si www.huskroua-cbc.net/.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top