Programul „Garantia pentru Tineret”

grantia-pentru-tineret.jpg

grantia pentru tineretMinisterul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Comisia Europeana au lansat au lansat programul „Garantia pentru tineret”, un program de combatere a somajului in randul tinerilor.

Obiectivul principal al acestui program este de a reduce somajul in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani, prin oferirea de sprijin in gasirea unui loc de munca.

Beneficiarii sunt tinerii cu varsta maxima de 25 de ani care nu isi gasesc un loc de munca dupa finalizarea studiilor sau care si-au pierdut locul de munca. Sprijinul va consta in  primirea unei oferte de angajare, de continuare a studiilor, de intrare in ucenicie sau de efectuare a unui stagiu. 

Cateva din masurile de implementare ale acestui program

1. Masuri din sfera de responsabilitate a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

  • Ucenicie – angajatorii vor primi 300 lei/lunar/ucenic de la bugetul Asigurarilor pentru Somaj si alti 250 euro/lunar/ucenic din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau din “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor” pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani
  • Stagii – angajatorii vor primi 750 lei/lunar/stagiar de la bugetul Asigurarilor pentru Somaj si alti 300 euro/lunar/stagiar din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau din “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor” pentru o perioada de pana la 6 luni
  • Angajarea tinerilor – se acorda companiilor care recruteaza tineri pentru angajare 500 lei/luna/angajat de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj si alti 200 euro/luna/angajat din fonduri europene si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”, pe o perioada de 12 luni.
  • Acordarea primelor de incadrare – se acorda tanarului care ocupa un loc de munca intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km fata de domiciliu, astfel: 1.000 lei/luna se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. Alti 250 euro/luna se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”, timp de 12 luni.
  • Acordarea primelor de instalare – se acorda tinerilor care isi schimba domiciliul pentru ocuparea unui loc de munca. Astfel, 3.500 lei se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. In plus, tanarului i se mai acorda inca 1.000 euro din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.
  • Stimularea in afaceri si crearea de IMM-uri – sunt prevazute mai multe forme de stimulare: mentoratul pentru tinerii intreprinzatori, subventiile pentru crearea de intreprinderi, dar si cursuri subventionate de formare pentru noii antreprenori. Toate acestea sunt acordate sub forma unor pachete integrate, cu o finantare de aproximativ 30.000 euro/pachet.
  • Evaluarea gratuita a competentelor in sistem nonformal si informal – recunoasterea oficiala de catre centrele de evaluare a competentelor tinerilor dobandite altfel decat in sistemul de educatie sau de formare. Centrele de evaluare de competente care implementeaza aceasta masura vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tanar evaluat.
  • Formarea profesionala – dezvoltarea competentelor tinerilor pentru cresterea capacitatii lor de insertie profesionala. Furnizorii de formare profesionala autorizati, in conditiile legii, care organizeaza cursurile vor putea beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tanar format.
  • Acompaniament personalizat tinerilor cu risc crescut de marginalizare – tineri cu dizabilitati, tineri de etnie roma sau cei care parasesc sistemul institutionalizat de crestere a copilului. Angajatorii beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (500 lei, in prezent), in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.
  • Orientare si consiliere in cariera – dupa inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, tinerii vor fi orientati si consiliati. Entitatile, de la angajatori singuri sau in parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate si pana la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM) care vor opta pentru acordarea acestor masuri vor putea beneficia de o alocare medie de 100 euro din fonduri europene pentru fiecare tanar consiliat.

2. Masuri din sfera de responsabilitate a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice

Sfera de responsabilitate a acestui minister va implica continuarea implementarii urmatoarelor programe: 

  • „A doua sansa pentru invatamant primar” – sprijinirea tinerilor cu varsta de peste 14 ani pentru continuarea studiilor;
  • „A doua sansa pentru invatament secundar inferior” – sprijinirea tinerilor de peste 14 ani care nu si-au finalizat studiile de invatamant gimnazial;
  • Programul National de protectie sociala „Bursa profesionala” – vizeaza acordarea de sprijin financiar lunar, acelor tineri care frecventeaza cursurile invatamantului profesional;
  • Programul National de protectie sociala „Bani de liceu” – vizeaza acordarea de sprijin financiar tinerilor care frecventeaza cursurile liceale de zi. 

3. Masuri din sfera de responsabilitate a Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

  • se urmareste dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si facilitarea tinerilor la sursele de finantare (START), pentru a stimula infiintarea de noi IMM-uri de catre tineri;
  • mentorat pentru tinerii care acceseaza programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor;
  • Programul Growing Up II –  finantat de Comisia Europeana in cadrul Erasmus ce vizeaza efectuarea de catre tineri a unor stagii de 6 luni alaturi de antreprenori experimentati din statele Uniunii Europene.

Dupa inregistrare, se va întâlni cu un consultant pentru a sta de vorba despre calitatile si aptitudinile sale si despre ce anume ar vrea sa faca. In functie de raspunsurile sale, consultantul il/o va informa si indruma, iar impreuna vor realiza un plan de actiune personalizat pentru a indeplini obiectivele profesionale.

Beneficiarul va primi oferta potrivita lui in decurs de 4 luni de la inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul sau sectorul in care locuieste.

Mai multe detalii despre program pot fi consultate pe website-ul oficial AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top