Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului

olar.jpg

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului isi propune sa stimuleze dezvoltarea micii industrii din Romania si, in general, sa protejeze meseriile care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor realizate.

Status: ACTIV
Depunere incepand cu: 12.10.2015
Buget: 1.700.000 lei

olarObiective specifice

Programul urmareste, prin organizarea a opt Targuri Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2015, sustinerea micilor mestesugari in promovarea produselor proprii si conservarea si stimularea promovarii mai largi a traditiilor autohtone prin:
a) castigarea de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii;

b) stimularea cererii interne de servicii si produse, care presupun un grad important de prelucrare manuala;

c) cresterea vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor, cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia;

d) imbunatatirea accesului mestesugarilor la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii;

e) dezvoltarea contactelor de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale;

f) promovarea serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii traditionale si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa.

Solicitanti eligibili

Pot beneficia de prevederile Programului operatorii economici: intreprinderi mici si mijlocii infiintate conform legii, respectiv societatile comerciale, societatile cooperative, inclusiv societatile cooperative mestesugaresti mixte, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati economice in mod independent, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si asociatiile profesionale sau fundatiile.

Cum se va desfasura programul

Programul consta in organizarea Targurilor Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2015.

Perioada de desfasurare a evenimentelor precum si locatia vor fi afisate pe site-ul institutiei cu cel putin 20 de zile inainte.

In cadrul targurilor regionale beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (mestesugaresti si/sau de artizanat) si vor putea desfasura activitati economice in conditiile legislatiei in vigoare.

Beneficiarii  prezenti la targuri vor putea organiza la standul propriu pentru vizitatorii interesati, sesiuni de ateliere de lucru. In cadrul atelierelor de lucru  artizanii si mestesugarii vor explica si demonstra practic cum se pregatesc si se obtin produsele lor  – covoare tesute manual, covoare innodate, confectionarea iilor, tapiserii, stergare; impletituri – sfoara, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olarit, tesut, broderie, dantelarie, ceramica traditionala si decorativa, iconografie, confectionarea de papusi folclorice, incondeierea oualor, confectionarea mastilor, prepararea culorilor vegetale si vopsirea materialelor traditional, confectionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticla, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului si mic mobilier artizanal, creatie bijuterii etc.

Atelierele de lucru mentionate si altele din acest domeniu trebuie sa respecte traditia populara atat in ceea ce priveste modul de prelucrarea a materialelor folosite, cat si in produsul final.

Conditii de finantare

Bugetul Programului pentru anul 2015 este de 1.700.000 lei, repartizat in mod egal fiecarui OTIMMC, pentru organizarea Targurilor Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri 2015 si pentru acoperirea cheltuielilor aferente participantilor.

Se estimeaza participarea a minimum  200 de operatori economici cu obiect de activitate in domeniul mestesugurilor si artizanatului.

Din bugetul alocat desfasurarii activitatilor specifice programului se pot suporta urmatoarele:

 • editare/multiplicare de brosuri, materiale de promovare si prezentare,
 • constructia unui site dedicat evenimentului,
 • elementele de identitate vizuala,
 • inchiriere spatii,
 • transmitere de invitatii, cheltuieli de protocol,
 • cheltuieli cu transportul produselor care vor fi prezentate la Targuri,
 • cheltuieli cu transportul beneficiarilor, precum si alte cheltuieli necesare organizarii manifestarilor.

Suma maxima acordata unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depasi 1000 lei.

Definitii

a) Produsele si serviciile mestesugaresti, de mica industrie si artizanale – sunt produsele si serviciile executate de mestesugari si artizani, fie complet manual, fie cu ajutorul uneltelor manuale sau chiar mecanice, atat timp cat contributia manuala a mestesugarului sau artizanului ramane cea mai substantiala componenta a produsului finit, fiind caracterizate prin faptul ca:

 • sunt produse fara restrictii privind cantitatea si folosind materiale brute, neprelucrate, apeland in general la resursele naturale;
 • natura speciala a produselor mestesugaresti si artizanale deriva din trasaturile lor distinctive, care pot fi: artistice, creative, culturale, decorative, traditionale, simbolice si semnificative din punct de vedere comunitar si religios;
 • cuprind o arie larga de obiecte si activitati, care valorifica tehnicile, materiile prime, formele si ornamentele traditionale, precum si ale creatiei populare din diferite genuri;
 • produse si servicii cu valoare artistica, dar si utilitara, care pastreaza specificul executiei manuale si traditionale.

b) Produsele de arta populara – sunt produsele realizate de creatorii si mesterii populari, care pastreaza caracterul autentic si specificul etnic si/sau cultural al unei anumite zone.

Inscriere si termene-limita

Solicitarea acordului de principiu pentru participarea la Targurile Regionale se face completand on line formularul de inscriere in program (Anexa nr. 1) accesand site-ul www.aippimm.ro, incepand cu data de 12 octombrie 2015.

Ultima zi de inscriere poate fi diferita pentru fiecare Oficiu, in functie de data organizarii evenimentului. Aplicatia nu mai permite inscrierea cu 3 zile inainte de demararea targului organizat de fiecare Oficiu.

Admiterea in Program se va face in ordinea inscrierii online. Aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii, cu numarul de inregistrare obtinut si cu datele corespunzatoare completate de catre acesta.

Cei selectati vor transmite in maxim 7 zile lucratoare de la data publicarii listei, la OTIMMC de care apartine solicitantul, Cererea-tip de participare la Targul Regional pentru Artizanat si Mestesuguri (Anexa nr. 2 la prezenta procedura), insotita de urmatoarele documentele justificative.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Procedura de implementare a programului (DOC)

Descarca Anexa 1 Formular inscriere (DOC)

Descarca Anexa 2 Cerere tip participare (DOC)

Website-ul programului

Finantator: Guvernul Romaniei

Sursa: AIPPIMM

[caseta-final-fise]

7 thoughts on “Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului”

 1. Ramona Apostol spune:

  Bună .Va rog,mă poate ajuta și pe mine cineva?Am nevoie urgent de calificare profesională ,,cod CAEN 3299”secțiunea lumanari.Știe cineva din tara asta unde pot să fac astfel de cursuri?

 2. Alina spune:

  Buna seara!
  Poate sa mi spuna cineva daca pot deschide un atelier handmade. Lucrez cu materiale reciclabile si sarma de aluminiu.
  Am vreo sansa sa fiu admisa pentru a-mi prezenta sau vinde produsele la un astfel de targ?
  Pentru un astfel de atelier, sub ce categorie ar trebui sa fiu inscrisa OTIMMC?

 3. Avram Georgeta spune:

  As dori sa particip. Sunt mester popular, lucrez tesatura pe gherghef. Pentru contact va las numarul de telefon. 0733571864. Va multumesc anticipat.

 4. mihalache doina spune:

  VREAU SA-MI DESCHID UN ATELIER IN CARE SA REALIZEZ PRODUSE TRADITIONALE ;COSTUME POPULARE CUSUTE ,COSTUME POPULARE TESUTE IN RAZBOI DE TESUT TRADITIONAL-MANU L.CATRINTE CAMASI BRAIE COVOARE . REALIZEZ -CAPRE CAIUTI DESTINATE OBICEIURILOR DE CRACIUN SI REVELION. CINE MA POATE SPRIJINI FINANCIAR ?,CUI SA MA ADRESEZ ? CAUT PARTENER DE AFRACERE!

  1. Liviu spune:

   Buna ziua,
   In ce localitate sunteti?
   Liviu Balac

   1. Mihalache Doina spune:

    Vorona Botosani

 5. mihalache doina spune:

  VREAU SA-MI DESCHID UN ATELIER IN CARE SA REALIZEZ PRODUSE TRADITIONALE ;COSTUME POPULARECUSUTE ,COSTUME POPULARE TESUTE IN RAZBOI DE TESUT TRADITIONAL-MANUL.CATRINTE CAMASI BRAIE COVOARE . REALIZEZ -CAPRE CAIUTI DESTINATE OBICEIURILOR DE CRACIUN SI REVELION. CINE MA POATE SPRIJINI RFINANCIAR ,CUI SA MA ADRESEZ CAUT PARTENER DE ARFACERE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.