Programul “Inovare in industria verde”

Sigla-Norway-Gr-4325_1.jpg

Programul “Inovare in industria verde” este un program de dezvoltare a afacerilor avand drept scop cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 30.09.2014
Buget alocat: 8,5-9,5 mil. euro

Viziunea Programulului Inovare Verde in Industrie este: “Excelent pentru afacere si excelent pentru mediul inconjurator“.

norway_grantsToate proiectele care urmeaza a fi finantate prin acest Program trebuie sa vizeze ca rezultat final imbunatatirea performantei intreprinderilor in raport cu mediul inconjurator.

Rezultatul specific planificat al Programului este: “Realizarea de oportunitatile de afaceri ce contribuie la ecologizarea economiei europene“.

Suma totala disponibila pentru cofinantarea proiectelor prin acest al doilea apel de propuneri este intre 8,5 mil. Euro si 9,5 mil Euro.

Finantarea va fi disponibila prin intermediul urmatoarelor doua scheme:

 • Schema de Proiecte Individuale, buget disponibil in intervalul de 7,9‐8,9 mil. Euro
 • Schema de Granturi Mici, buget disponibil de pana la 600,000 Euro

In cadrul celui de‐al doilea Apel pentru primirea de propuneri de proiect, doua scheme de finantare sunt disponibile pentru solicitanti si parteneri: Schema de Proiecte Individuale si Schema de Granturi Mici.

In plus, avem un Fond pentru Relatii Bilaterale. Acest Fond a fost conceput pentru a sprijini programul in a-si atinge obiectivul de consolidare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia.

Entitati romanesti si norvegiene vor fi eligibile pentru a solicita fonduri ce vor fi utilizate in vederea cautarii de parteneri de proiect sau vizitarii partenerilor inaintea sau in timpul pregatirii unei propuneri de proiect dezvoltat in parteneriat cu un potential partener provenind din tara donatoare, sau pe durata dezvoltarii unor astfel de parteneriat si a pregatirii unui proiect concret in parteneriat.

Activitati eligibile

Schema de Proiecte Individuale si Schema de Granturi Mici:

Acest Program poate oferi sprijin pentru dezvoltarea de proiecte care vor derula si implementa activitati in cadrul intreprinderilor care solicita finantare, in unul sau mai multe dintre urmatoarele arii:

1. Implementarea si investitia in tehnologii inovatoare prietenoase cu mediul;
2. Dezvoltarea de produse si servicii ecologice;
3. Eficienta materialelor si gestionarea deseurilor;
4. Dezvoltarea si implementarea de procese de management si de productie “mai ecologice”.

Alte activitati sunt, de asemenea, eligibile, insa doar ca activitati secundare. Aceste activitati pot fi:

 • Activitati de marketing (targuri locale / regionale / nationale, cercetare de piata, etc);
 • Crearea / dezvoltarea de retele de afaceri, centre de resurse pentru eco‐intreprinderi;
 • Schimbul de experienta privind bunele practici in domeniul eco‐business intre entitati din Norvegia si, respectiv, din Romania.

Schema de Granturi Mici

Schema de Granturi Mici a fost stabilita pentru a include microintreprinderile si intreprinderile mici ca grupuri tinta. (Nota: Organizatiile non‐profit si neguvernamentale nu sunt solicitanti eligibili in cadrul acestui al doilea Apel de Propuneri de Proiecte).

IMPORTANT:

Va rugam sa retineti ca, in cadrul Schemei de Proiecte Individuale si a Schemei de Granturi Mici, proiectele trebuie sa contribuie in mod direct la indeplinirea unuia sau a mai multora dintre indicatorii de rezultate stabiliti pentru acest Program:

1. Tehnologii de mediu adaptate cu succes pentru utilizare in domenii noi;
2. Produse si servicii ecologice imbunatatite:
3. Eco‐initiative legate de eficienta materialelor si imbunatatirea gestionarii deseurilor;
4. Initiative inovatoare pentru a creste eficienta in operatiunile de afaceri;
5. Locuri de munca “verzi” nou create.

Cererile de finantare depuse de intreprinderile private trebuie sa includa cel putin o mica componenta referitoare la “dezvoltarea unei abordari active a activitatilor de RSC in intreprindere.” Activitatile vor fi in deplina concordanta cu prevederile ajutorului de stat aplicabile pentru acest al doilea Apel de Propuneri de Proiecte.

Solicitantii eligibili in cadrul Schemei de Proiecte Individuale sunt: intreprinderile private, constituite ca persoane juridice in Romania, care functioneaza in conformitate cu legislatia romana in vigoare privind societatile comerciale, respectiv: Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau Legea 346/2004 privind infiintarea, stimularea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitanti eligibili in cadrul Schemei de Granturi Mici sunt:
Microintreprinderi si intreprinderi mici, legal constituite in Romania, care functioneaza in conformitate cu legislatia romana in vigoare privind societatile comerciale, respectiv: Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii 346/2004 privind infiintarea stimularea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Parteneri eligibili
Un proiect dezvoltat in parteneriat cu un partener eligibil din tara donatoare este puternic incurajat si prioritizat in timpul procesului de evaluare. Acest lucru se aplica ambelor scheme – Schema de Proiecte Individuale si Schema de Proiecte Mici.

Un proiect eligibil dezvoltat in parteneriat cu un partener din tara donatoare trebuie sa includa cel putin o persoana juridica romana si cel putin o persoana juridica din Norvegia si trebuie sa demonstreze o valoare adaugata pentru ambele parti.

Partenerii norvegieni eligibili trebuie sa fie persoane juridice care sunt stabilite in conformitate cu legislatia norvegiana relevanta. in functie de obiectivul proiectului si de activitatile proiectului, partenerii norvegieni ar putea fi: intreprinderi private, entitati publice, institutii de invatamant superior, organizatii de cercetare sau organizatii non‐profit si non‐guvernamentale.

Suma minima si suma maxima de finantare pe proiect

Pentru Schema de Proiecte Individuale:

 • Suma minima a asistentei financiare solicitate este de 200.000 de euro.
 • Suma maxima a asistentei financiare solicitate este de 1.500.000 de euro.

Pentru proiectele depuse in cadrul Schemei de Granturi Mici:

 • Suma minima a asistentei financiare solicitate este de 50.000 de euro.
 • Suma maxima a asistentei financiare solicitate este de 200.000 de euro.

Rata grantului si plafonul de cofinantare

Pentru intreprinderile private si proiectele care includ activitati economice, precum oferirea de bunuri si servicii pe o piata, rata finantarii acordate va fi in conformitate cu legislatia aplicabila ajutorului de stat, luand in considerare beneficiile economice si toate celelalte aspecte relevante.

Cofinantarea va fi furnizata sub forma de numerar de catre promotorul proiectului si / sau de partenerul (ii) de proiect. Toti solicitantii trebuie sa demonstreze soliditate financiara si lichiditate adecvate, in caz contrar cererea de finantare fiind respinsa in faza de evaluare. Soliditatea financiara si lichiditatea sunt masurate pe baza istoricului operational pe termen scurt si lung al intreprinderii (marje si indicatori de profitabilitate, evolutia cifrei de afaceri), active si structura financiara (capitalul in comparatie cu pasivele), precum si interesul actionarilor in dezvoltarea afacerii (experienta, contractele de credit ale intreprinderii, distributia/reinvestirea profitului).

Proiectele trebuie sa fie finalizate pana la 30 aprilie 2016, data care reprezinta, de asemenea, sfarsitul perioadei de eligibilitate pentru implementarea Programului. Este de asteptat ca perioada de implementare a proiectelor selectate pentru finantare sa inceapa cel mai tarziu in primul trimestru al anului 2015, ceea ce inseamna ca perioada de implementare a proiectului va fi de maxim 12 luni.

Termenul limita de aplicare pentru solicitarile de finantare in cadrul acestor doua scheme este 30 septembrie 2014, ora 2.00 p.m, ora locala norvegiana.

Fondul pentru Relatii Bilaterale

Un fond este disponibil in cadrul Programului pentru consolidarea relatiilor bilaterale dintre Norvegia si Romania. Fondul va fi utilizat pentru a cauta parteneri de proiect din tara donatoare inainte sau in timpul pregatirii unei propuneri de proiect in parteneriat, pentru dezvoltarea unor astfel de parteneriate si elaborarea unei cereri pentru un proiect in parteneriat cu un partener din tara donatoare.

Activitati eligibile

Urmatoarele activitati sunt eligibile pentru acordarea de sprijin financiar: Schema de Sprijin pentru Deplasare.

Solicitanti eligibili
Toate entitatile romanesti, eligibile in cadrul Programului, sunt solicitanti eligibili pentru Fondul pentru Relatiile Bilaterale. Persoanele juridice norvegiene sunt, de asemenea, eligibile pentru a aplica pentru sprijin din partea Fondului pentru Relatiile Bilaterale. Bugetul disponibil pentru acest apel este de pana la 30.000 de euro.

Rata maxima a grantului pentru Schema de Sprijin pentru Deplasare este de 85%. Pentru deplasare, sprijinul va fi acordat sub forma de suma forfetara pentru acoperirea costurilor de deplasare si cazare, dar nu mai mult de 1.200 de euro de persoana.

Pentru “Asistenta financiara pentru deplasari” se pot depune cereri de finantare in mod continuu pana la data de 29 august 2014, ora 2.00 p.m., ora locala norvegiana.

Sursa: www.eeagrants.ro
Finantator: Mecanismul financiar norvegian

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

Formular de aplicare

[caseta-final-fise]

3 thoughts on “Programul “Inovare in industria verde””

 1. Cristian spune:

  Buna ziua,
  Ma numesc Cristian C., din Bucuresti si lucrez in Administratia Publica.
  Va rog sa imi spuneti daca pot participa la unul din cursurile organiate de catre Dvs.
  Ma refer la cele structurale si bineinteles, individual.
  Va multumesc!

 2. Adelina spune:

  Pe Pe site-ul lor termenul limita de depunere este 17 aprilie, nu 15 iulie cum este mentionat aici.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   In partea dreapta sus, intr-un cerc rosu, scrie data-limita pentru aplicarea la aceste granturi norvegiene: 15.07.2013.

   Intr-adevar, exista exceptii:
   – Project Development Fund, pentru care se trimite formularul pana la 15 mai;
   – aplicatia Travel Support, pentru care se completeaza formularul pana pe 15 iunie.

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.