Programul INTERREG Europe: viitorul cooperarii interregionale, dezbatut la Forumul “Europe, let’s cooperate!”

copyright_marian_vejcik_euro_steag_ue_x900.jpg

În perioada 9-11 aprilie 2019, a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 5-a ediţie a Forumului cooperării interregionale europene, “Europe, let’s cooperate!”, organizat de programul Interreg Europe. Evenimentul a reunit reprezentanți ai statelor partenere în program, ai Comitetului Regiunilor, ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management a programului (Regiunea Nord-Pas de Calais, Franța), ai Autorității Naționale (Ministerul român al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – MDRAP) și ai organizațiilor care derulează proiecte finanțate prin Interreg Europe.

Ziua de 9 aprilie a fost dedicată unui seminar privind activitățile și managementul financiar al proiectelor, pentru partenerii lideri de proiect care vor primi finanțare prin cel de-al patrulea apel de propuneri: http://tinyurl.com/y4nx5azl .

În sesiunea plenară din 10 aprilie, participanții au dezbătut rolul programului Interreg Europe în atingerea obiectivelor politicii de coeziune: importanța colaborării interregionale, rolul acesteia în dezvoltarea continuă a regiunilor și impactul pe termen lung al programului.

Au fost abordate și subiecte referitoare la viitorul programelor de cooperare teritorială în următorul exercițiu financiar, deciziile care vor trebui luate privind continuarea sau abandonarea unor programe, în contextul presiunii tot mai mari asupra bugetului UE, sau necesitatea ca programele operaționale mari să-și asume un rol mai activ în promovarea cooperării interregionale și a schimbului de experiență.

În calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE și de Autoritate Națională pentru programul Interreg Europe, MDRAP a afirmat sprijinul ferm al României pentru continuarea programelor de cooperare interregională în perioada 2021-2027, subliniind importanța pe care o au pentru partenerii români și pentru politica de coeziune a UE schimburile de experiență și bune practici la nivel european, realizate prin program. Sesiunea a continuat cu prezentarea rezultatelor proiectelor finanțate, facilitând interacțiunea între parteneri în domeniul cooperării interregionale – un bun prilej pentru a promova Platforma de învățare de politici (Policy Learning Platform) – instrument de capitalizare a rezultatelor, creat prin programul Interreg Europe.

În cadrul atelierelor tematice pentru cele patru priorități ale Programului și sesiunilor de networking, participanții i-au putut aborda direct pe experții programului și ai Platformei de învăţare de politici și au schimbat idei despre modalitățile de influențare a politicilor publice în domeniul dezvoltării regionale.

O expoziție de proiecte realizate în cadrul celor 4 arii tematice cofinanțate prin program (cercetare și inovare, competitivitatea IMM, economie cu emisii scăzute de carbon și mediul înconjurător) a fost vizitată de cei prezenți la eveniment; informații despre proiecte sunt disponibile și online, în site-ul programului: http://tinyurl.com/y2l55te5 .

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.