Apel Orizont 2020: Securitatea Digitala – Securitate cibernetica si confidentialitatea datelor

cyber-securitate.jpg

Comisia Europeana, prin Orizont 2020, a lansat un nou apel ce vizeaza Securitatea Cibernetica si Confidentialitatea datelor. Mai concret, acest apel are in vedere managementul informatiei din spatiul cibernetic, pentru a asigura o siguranta si o confidentialitate a datelor.  

Status: INACTIV
Depunere pana la: 27.08.2015
Buget alocat: 50.210.000 euro

cyber-securitateIn contextul in care dependenta noastra de tehnologie continua sa creasca, atat complexitatea sistemelor de comunicare si informatie cat si amenintarile externe sunt intr-o continua si dinamica ascensiune. Cei responsabili de gestionarea programelor de securitate cibernetica sunt deseori coplesiti de cantitatea de informatie nestructurata, fiind pusi in situatia de a gasi un echilibru intre combaterea vulnerabilitatilor si intelegerea comportamentului adversarilor. 

IMM-urile nu au capacitatea de a obtine informatii relevante sau expertiza necesara pentru analiza si abordarea amenintarilor de securitate cibernetica cu care se confrunta.

Obiectivele acestui apel sunt urmatoarele: 

  • implementarea unor sisteme de avertizare timpurie si gestionare a securitatii cibernetice prin instrumente si tehnici ce permit organizatiilor sa prelucreze eficient fluxul de informatii din surse interne si externe;
  • prelucrarea mai buna a informatiilor.

Instrumentele si tehnicile ar trebui sa conduca la imbunatatiri in sectorul analizei de date, vizualizare, amenintarea inteligentei, analiza unor programe malware cat si schimbul de informatii in ceea ce priveste securitatea cibernetica.

Avand in vedere marea varietate de sisteme IT si arhitecturile utilizate in prezent, proiectele trebuie sa promoveze interoperabilitatea prin utilizarea standardelor globale acceptate. Propunerile trebuie sa abordeze nevoile specifice ale utilizatorului final, privat sau ale organizatiilor publice. 

Cu scopul de a oferi asistenta in sectorul privat (inclusiv IMM-urile), propunerile pot aborda, de asemenea nevoile acestor entitati a caror misiune este de a ajuta pe altii, cum ar fi CSIRT-uri, centre nationale sau sectoriale de securitatea cibernetica sau organizatii similare.

Solicitantii eligibili sunt: 

  • statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv departamentele lor de peste mari;
  • tarile asociate la Orizont 2020.

In ceea ce priveste rezultatele asteptate, proiectele pilot vor trebui sa stabileasca si sa valideze tehnici si instrumente care vor facilita gestionarea surselor de informare interne si externe legate de managementul securitatii cibernetice. Printr-o mai buna gestionare a informatiei se asteapta ca actiunile sa duca la remedierea vulnerabilitatilor, la prevenirea si imbunatatirea capacitatii de detectie si raspuns rapid la incidente.

Nu in cele din urma, actiunile trebuie sa vizeze reducerea impactului incidentelor si, in special, cresterea nivelului de constientizare a tuturor partilor interesate, atat din mediul public cat si din cel privat, organizatii mari sau IMM-uri.

Bugetul total alocat acestui program este de 50.210.000 euro, insa in cadrul apelului se va finanta proiecte cu o valoare maxima de 5.000.000 euro

Data limita de depunere a proiectelor este 27 august 2015 (ora Bruxelles-ului).

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Sursa: Comisia Europeana
Finantator: Comisia Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top