Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate va sprijini mamele cu nou-nascuti in situatii de risc si excluziune sociala

bebelus-mama.jpeg

Ministrul Fondurilor Europene, Dragos Dinu, sustine initiativa introducerii trusoului pentru nou-nascuti si ii asigura pe omologii sai de intreg sprijinul pentru introducerea acestei masuri in Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014–2020 (POAD).

Ministrul Fondurilor Europene a raspuns scrisorii comune adresate de ministrul Muncii, Dragos Pislaru si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, prin care se propune introducerea unei masuri noi in POAD, de sustinere a mamelor apartinand grupurilor vulnerabile, respectiv „Trusoul pentru nou-nascuti”. Dragos Dinu le-a transmis colegilor din Guvern ca aceasta masura este inclusa in pachetul de propuneri de modificare a POAD care se negociaza in cursul acestei luni cu Comisia Europeana.

Conform comunicatului oficial al MFE, se estimeaza ca acordarea „Trusoului pentru nou-nascuti” va contribui la reducerea numarului de copii abandonati in maternitate si la reducerea mortalitatii infantile in tara noastra (cea mai crescuta din UE28).

Modificarea POAD poate avea efect asupra unui numar de 30.000 de mame cu nou-nascuti pe an, timp de patru ani. Kitul oferit in maternitate are o valoare de aproximativ 450 lei. In total, se preconizeaza o investitie pentru cresterea bunastarii mamei si copilului de 12 milioane de euro pana in anul 2020.

Pe langa „Trusoul pentru nou-nascuti”, propunerile pentru modificarea POAD se refera la acordarea de alimente mai diversificate, inclusiv mese calde prin intermediul cantinelor sociale, oferirea de produse de igiena, rechizite pentru prescolarii si elevii defavorizati, imbracaminte, incaltaminte si saci de dormit pentru persoanele fara adapost.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.