Programul pentru IMM-uri a fost transferat de la un minister la altul, pentru a nu fi pierdute fonduri europene de peste o jumatate de miliard de euro

euro-1605659-1280.jpg

Pentru a evita dezangajarea unei parti din cele peste 500 de milioane de euro care sunt estimate a fi pierdute de Romania la finele acestui an in cazul Programului Operational Regional, Guvernul a aprobat joi transferul Programului Operational Initiativa pentru IMM-uri din gestiunea Ministerului Fondurilor Europene in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Decizia a fost luat prin ordonanta de urgenta dupa ce, in urma cu doua luni, programul fusese transferat in sens invers.

Conform unei decizii guvernamentale din 2015, suma de 100 de milioane de euro din Programul Operational Regional (POR) a fost realocata catre un program special, finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), si anume ”Initiativa pentru IMM-uri”.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri (POIMM) a fost stabilita ulterior la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Intre timp, anul trecut, Comisia Europeana a transferat fondurile necesare POIIMM, de 83,7 milioane euro, reprezentand 90% din suma solicitata, iar diferenta de 10% va fi rambursata de catre Comisie pana la finele lunii iunie a acestui an.

Odata cu instalarea noului Guvern condus de Viorica Dancila, MDRAP a preluat in subordine si Ministerul Fondurilor Europene (MFE), iar POIIMM a fost trecut in gestionarea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Competitivitate, din subordinea MFE, procesul de predare-primire avand loc la 28 februarie 2018. Conform datelor Guvernului, tinta minima de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2018, la nivelul Programului Operational Regional este de 858,8 milioane euro.

Pana in prezent, suma FEDR realizata la nivelul programului este in valoare de 87,71 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitate spre rambursare de la CE.

Potrivit graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, Executivul estimeaza ca valoarea FEDR declarata pana la sfarsitul anului 2018 va fi de doar 236,23 milioane euro. In acest conditii, Guvernul apreciaza ca ”rezulta astfel o suma FEDR posibil a fi dezangajata la nivelul Programului Operational Regional in valoare de 561,73 milioane euro”.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.