Programul Prima Casa, in cadere libera

prima-casa.jpg

Salariile marite din pix au creat efecte negative si in piata. Vedem inflatia la cote de peste 5% si vine la pachet cu dobanzi in crestere. Desi BNR nu a majorat dobanda de referinta atat cat estimau specialistii, in ratele oamenilor diferentele s-au vazut.

Oamenii au devenit mai reticenti in a semna credite pe termen lung cu dobanda variabila. Bancile ajung acum sa raporteze cerere scazuta si pentru Prima Casa. Pe langa dobanzi, si scumpirile din piata imobiliara au pus clientii in asteptare.

Imprumutul mediu pe care bancile il acorda prin Prima Casa se ridica la 225.000 de lei. Intins pe o perioada de 30 de ani, asta insemna o rata medie de peste 1.200 de lei. Doar ca aceasta suma a crescut cu peste 300 de lei in ultimul an si jumatate in conditiile in care ROBOR a ajuns la 3,31 la suta.

Irina Chitu, analist financiar: „Programul Prima Casa e puternic dependent de ROBOR, nu exista Prima Casa cu dobanda fixa. E un program guvernamental cu dobanda fixa”.

Drept urmare, numarul romanilor care au vrut o locuinta cumparata cu credit Prima Casa a scazut semnificativ. Ministerul Finantelor estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, statul va acorda peste 25.000 de garantii. Asta inseamna cu aproape 30 la suta mai putine credite decat media ultimilor trei ani.

In 2017, plafonul de garantii a fost de 2,5 miliarde de lei, anul acesta a scazut la 2 miliarde de lei, iar pana in 2021, ultimul an al programului, va ajunge la 1,5 miliarde de lei.

De la inceputul programului guvernamental in 2009 si pana in august anul acesta, peste 261.000 de persoane si-au cumparat o locuinta prin Prima Casa. in total, valoarea garantiilor depaseste pragul de 20 de miliarde de lei.

Sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top